Julius Zeyer: Sníh ve Florencii a Legenda pražská

25. duben 2021

Radovan Lukavský, Pavel Soukup, Bořivoj Navrátil a další ve dvou příbězích českého klasika Julia Zeyera. Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.  

Sníh ve Florencii
Rozhlasová úprava a režie: Josef Melč
Účinkují: Radovan Lukavský, Pavel Soukup, Bořivoj Navrátil
Natočeno v roce 1982. 

Legenda pražská
Připravil: František Šalé
Účinkují: Drahomíra Kočová, Karel Bartoň, Tomáš Herfort, Věra Zástěrová, Stanislava Strobachová, Jan Křapa
Režie: Eva Řehořová
Natočeno v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 1993.

Český básník, prozaik a dramatik Julius Zeyer patřil k okruhu autorů publikujících v časopise Lumír. Sdílel s nimi zálibu v cizích látkách, silný kontakt se světovou kulturou i estetická hlediska, zvláště ideál krásy protikladný každodenním projevům všednosti a strohosti.

Narodil se 26. dubna 1841 v Praze v zámožné měšťanské rodině německo-francouzského původu. Studoval německou reálku, nedokončil techniku v Praze a rozhodl se pro soukromé studium jazyků a literatury. V mládí cestoval po celé Evropě. Poté, co odmítl otcovo přání vést rodinný dřevařský závod, odcestoval do Ruska, kde působil jako vychovatel ve šlechtických rodinách. Mezi jeho méně známé aktivity patřila sběratelská činnost, ovlivněná celoživotním zájmem o mystiku. Kromě několikaletého pobytu ve Vodňanech žil v Praze, kde 29. ledna 1901 zemřel. 

Do svých literárních děl obsazoval hrdiny schopné velkých citů, milujících svobodu a bojujících proti zlu. K nejoceňovanějším dílům patří romány Jan Maria Plojhar a Dům u tonoucí hvězdy, cyklus básní psaný blankversem Karolínská epopeja či slavné drama Radúz a Mahulena, natrvalo spojené s kongeniální hudbou Josefa Suka.

Sníh ve Florencii

Svou autorskou dráhu Zeyer otevřel humornými, ironickými a fantastickými povídkami. Sníh ve Florencii je jedním z pěti textů ze svazku nazvaného Stratonika a jiné povídky (1892). Renesanční příběh o slavném italském sochaři, architektovi, malíři a básníkovi Michelangelu Buonarrotim, který je vyzván, aby ve Florencii zhotovil sochu z čerstvě napadlého sněhu, natočil na počátku 80. let režisér Josef Melč. Účinkují Radovan Lukavský, Pavel Soukup a Bořivoj Navrátil.

Legenda pražská

„Sláva a umění jsou mým jediným bohem,“ říká hrdinka Legendy pražské, jedné z částí prozaického triptychu s názvem Tři legendy o krucifixu. Co všechno je možné obětovat pro naplnění ambicí? Důstojnost, svědomí, svůj život? Nebo i životy jiných? Zeyer vypráví nadčasový příběh o krutosti, ctižádosti a marnivé touze. Povídku pro rozhlas upravil František Šalé, v režii Evy Řehákové účinkují Drahomíra Kočová, Karel Bartoň, Tomáš Herfort, Věra Zástěrová, Stanislava Strobachová a Jan Křapa. Nahrávka vznikla v brněnském studiu v roce 1993.

autoři: Dominik Mačas , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio