Juniorfest udělí hlavní cenu Zdeňku Svěrákovi a Ondřeji Vetchému. Začíná už tento pátek

6. listopad 2019 08:20

Desítky filmů uvidí diváci v pěti městech Plzeňského kraje během letošního ročníku Juniorfestu. Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež zahájí v pátek v Domažlicích šestašedesátiletý herec David Morse známý především z filmu Zelená míle. Převezme nejvyšší festivalové ocenění za celoživotní přínos světové kinematografii.

Dějištěm festivalu v Domažlicích bude kino Čakan. Vše okolo Juniorfestu zajišťuje místní kulturní středisko, kde teď vrcholí přípravy. Vše musí být perfektně nachystáno, aby se film po setmění sálu rozběhl tak, jak má.

Většina filmů pochází ze zahraničí. Buď se tedy film otitulkuje, což je běžná praxe, nebo pokud jde do kinodistribuce, už má i český dabing. Zajímavou kuriozitou je tzv. překlad do sálu. V promítací kabině sedí nejen promítač, ale i tlumočník. Ten simultánně překládá film přímo do mikrofonu. Aby bylo dobře rozumět, potlačí se originální zvuková stopa.

Jelikož je několik snímků také soutěžních, sedí mezi diváky mnohdy i zahraniční porota. Ta originál potřebuje a český překlad ji ruší. Tento problém elegantně vyřeší sluchátka, která dostane na uši každý porotce.

Přijedou i další hvězdy: Svěrák, Mádl nebo Vetchý

V doprovodném programu Juniorfestu nebude chybět ani oblíbená Strašidelná stezka, Hánův park tak ožije nadpřirozenými bytostmi. Třídenní workshop opět také nabídne jedinečnou možnost vyzkoušet si na vlastní kůži celý proces vzniku krátkého filmu.

Kdo se chce potkat se svými oblíbenými herci, bude mít šanci. Účast přislíbil např. Alois Švehlík nebo Jiří Mádl. Ondřej Vetchý se v Domažlicích setká s návštěvníky festivalu 14. listopadu, na projekci pohádky S čerty nejsou žerty. Převezme si zde nejvyšší festivalové ocenění Zlatá rafička, kterou letos obdrží také Zdeněk Svěrák.

Kapacita kinosálů je vždy omezená, proto je lepší si rezervovat místo dopředu přes online systém. Juniorfest potrvá šest dnů. V Plzni, Domažlicích, Přešticích, Horšovském Týně a v Dobřanech je připraveno celkem 157 projekcí.

Dvanáctý ročník přinese i řadu předpremiér a horkých novinek, jakými jsou animovaný film Fany a pes, Abstinent s Josefem Trojanem a Past Viktora Polesného, mapující nejtěžší životní období Jiřiny Štěpničkové. Tento snímek bude například uveden na televizních obrazovkách až v roce 2020.

autoři: Veronika Černá , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio