K masopustu patří i sladké, usmažte si Boží milosti

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Boží milosti

Své zásoby sušených bylin využívá autorka květinových kuchařek Jana Vlková také během masopustu. Únor označuje nejen za měsíc zabijaček, ale i smažených a sladkých jídel.

„Lidé se v únoru snažili ještě naposledy vykrmit ze zásob, které měli,“ naráží na nadcházející Popeleční středu propagátorka kytek k jídlu Jana Vlková. Dalším důvodem, proč se během masopustní doby tolik hodovalo, byla šetrnost. Krmit během tuhé zimy pašíka se nevyplácelo, naopak maso ze zabijačky se v zimě snáz uchovávalo a nekazilo tak rychle, jako v jiných ročních obdobích.

Podobné to podle Jany Vlkové bylo s olejem: „Olej je choulostivá surovina a než aby žlukl, lidé ho raději vysmažili.“ Jedním z tradičních smažených sladkých jídel jsou Boží milosti, které autorka květinových kuchařek vyzdvihuje pro jejich chuť a snadnou přípravu a obohacuje o své oblíbené byliny.

Boží milosti obalované v aromatických bylinkách

Ingredience
  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • trocha strouhané citronové kůry
  • 1 lžička cukru
  • hrst pelyňku pontického
  • 40 g másla
  • 4 lžíce mléka
  • 1 - 2 žloutky podle velikosti vejce
  • moučkový cukr na obalování

V mouce na válu rozmícháme prášek do pečiva, přihodíme špetku soli. Můžeme přistrouhat trochu citronové kůry.

V hmoždíři roztlučeme trochu pelyňku s lžičkou krystalového cukru, pokud možno na prášek. Přesejeme přes sítko do připravené směsi.

V rendlíčku rozpustíme máslo. Stáhneme ze sporáku a přidáme asi 4 lžíce mléka, aby máslo ochladilo. Vlijeme do směsi. Přidáme 1 nebo 2 žloutky podle velikosti vejce.

Vypracujeme vláčné těsto. Necháme chvilku odpočinout.

Těsto rozválíme na plát tlustý půl centimetru a nakrájíme na kousky, např. čtverečky, na přesném tvaru nezáleží. Čtvereček je třeba odlehčit úhlopříčným řezem ve středu. Jinak se při smažení nafoukne a dobře se neprosmaží.

Smažíme zprudka v rozpáleném oleji nebo sádle. Obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s drceným pelyňkem a co nejdříve podáváme.

Tipy a triky:

Do mléka můžeme přidat 1 – 2 lžíce rumu.

Boží milosti jsou nejlepší ještě teplé.

Dávka by měla stačit pro 6 osob k čaji nebo kávě.

Spustit audio