K Víkendu otevřených zahrad se připojí i řada zajímavých míst v Plzeňském kraji

V rámci celorepublikové akce Víkend otevřených zahrad se v Plzeňském kraji představí zhruba 19 soukromých i veřejných zahrad, parků a dalších venkovních zákoutí. Například město Plzeň zve k návštěvě Luftovy zahrady. Zámek Kozel zase pro své návštěvníky připravil mimořádné komentované prohlídky zámeckého parku se zahradníkem.

První červnový víkend se zájemcům nejen v Plzni, ale i v dalších městech otevřou zajímavé zahrady. Navštívit bude možné třeba Luftovu zahradu v Doudlevcích, kde kromě komentovaných prohlídek čekají na návštěvníky i ukázky včelařství a minivýstava kaktusů. Vodní zahrada pod hrází Velkého Boleveckého rybníka představí soustavu několika jezírek, okolo nichž vedou cestičky. Upravená zeleň a restaurované významné hroby a náhrobky zaujmou návštěvníky při prohlídce hřbitova Všech svatých na Roudné.

„Do Víkendu otevřených zahrad se zapojují obvykle běžně nepřístupné zahrady, ale i parky a veřejná prostranství, která se snaží představit veřejnosti jiným způsobem. Obvyklou formou jsou komentované prohlídky doplněné kulturním programem, což platí i v případě o víkendu otevřených městských objektů,“ uvedl primátor Plzně Martin Baxa.

Kromě toho mohou zájemci v Plzni zajít i do dalších objektů, například do Meditační zahrady s Památníkem obětem zla v Doudlevcích nebo do zahrady Gymnázia v Plzni na Mikulášském náměstí.

Zámek Kozel o víkendu představí nejen krásnou zahradu, ale také jednu novinku

Odborně vedené prohlídky parku na zámku Kozel se konají pouze několikrát za rok, loni například jen dvakrát, a tak jsou spíše raritou. I proto je Víkend otevřených zahrad 6. a 7. června dobrou příležitostí krásný areál zámku navštívit.

Park zámku Kozel

„Zámek Kozel se k Víkendu otevřených zahrad připojuje od roku 2018. Hlavní součástí jsou na zámku komentované prohlídky se zahradníkem, které se po oba dny uskuteční v 11, ve 13 a v 15 hodin. Kromě toho jsou na sobotu připravené v jízdárně dvě přednášky, ve kterých Ing. Veronika Pincová seznámí návštěvníky s historií anglických a romantických parků a kolegové ze Západočeského muzea v Plzni pan Orna s panem Zelenkou představí postavu F. X. Franze, což byl známý zámecký zahradník tady na Kozlu a také vášnivý amatérský archeolog,“ popsal Jan Polívka, kastelán zámku Kozel.

Přednášky jsou podle kastelána tohoto zámku přesunuté z Modrého salonku do zámecké jízdárny, to z důvodu dodržení všech bezpečnostních nařízení souvisejících s ochranou před koronavirem. Kromě prohlídek a přednášek je v zámecké jízdárně na Kozlu připravená také výstava o fenoménu Postcrossingu, prostřednictvím které mohou návštěvníci poznávat zahraniční země, především pak památky.

V Plzeňském kraji se v rámci Víkendu otevřených zahrad otevře například i Zahrada ticha v Jezné na severním Plzeňsku, spodní zahrada kláštera Chotěšov nebo Zelený dům v Příchovicích. Podrobnější informace, včetně seznamu dalších přístupných míst, najdou zájemci na webových stránkách.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroje: Český rozhlas Plzeň , Magistrát města Plzně
Spustit audio