Kadeřnické, pedikérské i kosmetické salóny jedou na plné obrátky

Po několika týdnech se dnes otevřely obchody v nákupních centrech, některé galerie, muzea, zahrádky restaurací nebo salóny krásy. Jde zatím o největší vlnu uvolňování opatření přijatých kvůli šíření koronaviru. Například v kadeřnictví v nákupním centru v Plzni-Černicích byl zájem lidí hned po otevření obrovský.

Kadeřnictví musí dodržovat přísná hygienická opatření. Kadeřnice mají roušku a štít, který se jim občas zamlží, takže hůře vidí na práci. Po každém zákazníkovi musí kadeřnické pomůcky i křeslo vydezinfikovat. To sice zabere nějaký čas navíc, ale zatím vše zvládají a lidé se zde nehromadí.

Pro první nedočkavce se otevřela kadeřnictví

V pedikérském salonu na náměstí Republiky v Plzni se pedikérka Ivana Staňková od rána nezastavila. Lidé si znovuobnovenou péči pochvalují. Kromě dezinfikování nástrojů a křesla po každém klientovi dělají dvakrát denně i větší úklid. Zrušena byla čekárna, aby se zde lidé nepotkávali. Objednávky se přijímají po 40 minutách, aby byl čas na vystřídání klientů.

Štít rozostřuje a zkresluje detaily

I pedikérka musí mít roušku a ochranný štít. Ten prý trochu rozostřuje a zkresluje detaily, které při práci s lupou potřebuje vidět, aby klienta nezranila. Ale to je asi jediný nedostatek, na který si postěžovala. Diář má zaplněný na dva měsíce dopředu, je spokojená, že salón znovu funguje.

Jeden z masážních a kosmetických salónů v Plzni se rozhodl použít kromě běžných dezinfekčních opatření ještě nanovlákna. Personál je nanesl na dveře, kliky, podlahu a další povrchy, kterých se lidé často dotýkají. Díky tomu bude údajně jednodušší vytírání podlahy a úklid vůbec. Snaží se tím zabezpečit větší bezpečí pro zaměstnance i pro klienty.

Do salónů podle vládních předpisů nesmějí chodit lidé se zvýšenou teplotou nad 37 °C. Na všech místech jsou vyvěšená hygienická pravidla, u vstupu je k dispozici dezinfekce.

autoři: Martina Klímová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio