Kam dál po základní škole? S rozhodnutím pomůže Akademie řemesel

13. listopad 2019 09:45

Na jakou školu zamířit po základní škole? To je otázka, kterou řeší asi každý žák deváté třídy. Pomoci může Akademie řemesel, která se dnes koná v Klatovech.

Jakým směrem se v životě vydat? Čemu se věnovat a na jaký obor jít po základce? S výběrem pomůže Akademie řemesel, akce určená především pro žáky sedmých, osmých a devátých tříd, jejich rodiče a učitele. Výhodou je, že se na jednom místě seznámí s nabídkou učebních a studijních oborů nejrůznějších škol z Plzeňského a Jihočeského kraje, a to přímo do zástupců škol a hlavně od samotných žáků.

Akademie se koná v klatovském kulturním domě a potrvá až do 15 hodin, vstup je zdarma. Tradičně má na místě stánek i úřad práce, kde si můžou žáci pomocí jednoduchého testu zjistit, jaká oblast dalšího vzdělávání by pro ně byla vhodná.

Přes 30 oborů na výběr

Návštěvníky akce čeká pestrý program, ve kterém školy a jejich žáci předvádějí a ukazují to nejlepší ze svého oboru. Dnes například kosmetičky předvádějí ukázky líčení, sestřičky měří tlak, cukráři a pekaři vystavují své výrobky. Zajímavý stánek mají i rybáři. Na místě je i několik technicky zaměřených stánků, jsou tady například různé pohyblivé exponáty řízené počítačem. Celkem se představí kolem 30 škol, z nichž každá čítá více oborů, takže inspirace pro vycházející žáky a jejich rodiče je určitě víc než dost.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio