Kamelova bylinková zahrada v barokním areálu v Žirči navazuje na tradici klášterních zahrad

5. červen 2021

Barokní areál Žireč nedaleko Dvora Králové nad Labem je místem příběhů. Některé z nich ožívají i v Kamelově bylinkové zahradě a v sousedním přírodním parku. Můžete tam přivonět k bylinkám, zklidnit svoji mysl a třeba i zažít svůj levandulový, dobromyslový nebo tymiánový příběh. Projít se můžete také růžovým loubím a podlehnout romantice v secesním altánu.

Bylinková zahrada patří k Domovu sv. Josefa v Žirči. Podle svých schopností a zdravotních dispozic o ni pečují zdejší klienti s roztroušenou sklerózou. Je zároveň místem odpočinku jak pro ně, tak i pro širokou veřejnost. Zahrada tak slouží i k setkávání zdravých lidí s hendikepovanými. Samozřejmostí je proto bezbariérový vstup do celého areálu, tedy i do sousedního přírodního parku.

Ještě než vstoupíte za kovaná vrata, zjistíte, proč bylinková zahrada nese jméno jezuitského misionáře, lékaře a botanika Georga Josepha Kamela. Narodil se v Brně roku 1661. Popsal mnoho léčivých bylin a věnoval se také charitativní práci. Na jeho počest byla v první polovině 18. století pojmenována nová květina z Japonska a severní Číny, kamélie. V žirečské zahradě najdete její stylizovaný kovaný květ umístěný na bazénku blízko oranžérie. 

Mezi bylinkami jako by se zastavil čas

Voňavá oáza s třísetletou tradicí, kde kromě bylin potěší oko i nos také květiny, zelenina, keře a stromy, navazuje na tradici klášterních zahrad, které už ve 13. století zakládali benediktini. V době působení jezuitů v 18. století tu bylo velké zahradnictví. Na místě dnešního přírodního parku bývala zahrada s ovocnými stromy, a dokonce i s chmelnicí, obehnaná kamennou zdí. V 19. století byly postaveny skleníky a oranžérie navazující na park s výsadbou okrasných ornamentálních záhonů.

Novodobá zahrada Josefa Kamela byla otevřena v květnu roku 2013 na místě staršího zahradnictví, které navazovalo hlavně na středověké klášterní bylinkové zahrady. Nacházejí se v ní i tematické záhony od biblického přes mátový, šalvějový a řadu dalších. A co o světě bylin ještě nevíte, se dozvíte přímo na místě. Mezi záhony můžete volně procházet, relaxovat na lavičkách ve stínu, cesty jsou přizpůsobené i pro vozíčkáře.

Odpočinkové i svatební růžové  loubí v žirečském přírodním parku

Kovanou branou u historické oranžérie projdete ze zahrady do přírodního parku, prožijete si svou cestu růžovým loubím a můžete také obdivovat secesní altán, ve kterém se konají i svatební obřady. V parku je od roku 2017 přístupné také cyklomuzeum  s největší stálou expozicí cyklistiky ve střední Evropě. I tady je chráněné pracoviště, ve kterém vás obslouží lidé se sníženou pracovní schopností.

Do barokního areálu v Žirči se dostanete pěšky, na kole po cyklotrase č. 2, která vede okolo královédvorského letiště přímo do Žirče, nebo autem.  

Spustit audio