Kamenný kruh druidů na Svaté Kateřině na Vysočině vybízí k relaxaci. Je sestaven z 33 menhirů

7. květen 2022

Uprostřed přírody, nedaleko obce Počátky na Vysočině, je místo, které je známé čistými prameny studánek svaté Kateřiny, Vojtěcha, Markéty a Ludmily, jejichž vodou se lidé léčili zřejmě už v 15. století. A lázně tam stály už ve století 16. Voda tam ze země vyvěrá dodnes a na louce nad lázeňským resortem vyrostl v roce 2014 kamenný kruh druidů.

„Vznikl zde vlastně největší kromlech v České republice,“ říká manažerka resortu Sylva Brouková. Jde v podstatě o novodobou repliku megalitické stavby. Jejím autorem je psychotronik Pavel Kozák. Kruh tvoří třicet tři kamenů. „Byly přivezeny z okolních lesů. Některé pan Kozák takzvaně aktivoval," vysvětluje průvodkyně. Specifikem kateřinského kruhu je středový naplocho položený kámen. Autor se inspiroval například irským kamenným kruhem Kenmare.

Specifikem kateřinského kruhu je středový naplocho položený kámen

Na louce pod kamenným kruhem je umístěna informační tabule. Je dobré se u ní zastavit a přečíst si nejen informace, ale i pokyny ke vstupu do kruhu. „Je to tak, že se vstupuje branou od západu,“ říká Sylva Brouková s tím, že návštěvník by vně kruhu měl zanechat veškerou elektroniku včetně mobilního telefonu, ale třeba i zavazadla.

„Když zavřete oči a budete se snažit v kruhu chodit, tak vás to postupně bude přitahovat doprostřed, až nakonec narazíte do středového kamene,“ popisuje i své zážitky průvodkyně. Někteří lidé jsou na podobná místa citliví, jiní ne. Každopádně je jistě příjemné se na chvilku oprostit od myšlenek na práci a povinnosti. 

Jedna z vyhlášených studánek. Vodu si z ní můžete načepovat

Louka s kruhem druidů je zajímavá i tím, že právě tudy vede rozvodí mezi Černým a Severním mořem. Nedaleko odtud pramení řeka Jihlava a v neposlední řadě jsou tu vyhlášené studánky svaté Kateřiny, Ludmily, Markéty a Vojtěcha. Dva poslední prameny byly po letech znovu vyvedené na povrch. Vodu si z nich můžete načepovat díky solárnímu panelu.

Celý areál je pro veřejnost volně přístupný. Kvůli klidu hostů je do něj ale zakázáno vjíždět auty.

Spustit audio