Kamiony si krátí objížďku mostu v Liblíně přes okolní vesnice

Od konce ledna je pro nákladní dopravu uzavřený most přes Berounku v Liblíně. Kamiony si krátí cestu místo po oficiální objížďce přes obce jako je Dolní Hradiště.

Díky mostu v Liblíně u Kralovic, který se klene přes řeku Berounku a slouží jako propojka severního Plzeňska a Rokycanska, se kamiony vyhnou Plzni a dálnici. Avšak po extrémním zatížení je most v havarijním stavu a od konce ledna na něj auta nad 5 tun nesmí. Stanovená objížďka je však dlouhá a některé kamiony si krátí cestu přes okolní obce.

Most v Liblíně je pro těžkou dopravu uzavřen

Asi týden po uzavření mostu v Liblíně byl v zatáčkách u obce Dolní Hradiště vzpříčený kamion s návěsem. Kamiony přes tuto obec běžně nejezdí a silnice vedoucí v okolí této vesnice nejsou na kamiony stavěné a v zimě jsou navíc obtížněji sjízdné.

„Byly to cizí kamiony, které tudy běžně nejezdí,“ poznamenal starosta Dolního Hradiště Pavel Šapovalov. Podle něj je potřeba průjezd kamionů zakázat. Krajská správa silnic Plzeňského kraje v této oblasti v minulosti opravila kilometry silnic a ty teď pod těžkou dopravou trpí. „Jde nám o to zabránit, aby se sem řidiči kamionů naučili jezdit a jde o udržení krajnic, protože ta silnice je úzká a kamiony zaberou téměř celou šíři vozovky a boční tlak to nevydrží,“ zmínil Pavel Šapovalov.

Jízdou přes vesnice řidiči kamionů čas neušetří

Kamiony jezdí přes Dolní Hradiště

Navigace zřejmě řidičům kamionů ukazují zkratku z obce Výrov. Oficiální objížďka je dlouhá desítky kilometrů. Jízdou přes vesnice kamiony sice ušetří kilometry, ale ne čas. „Jestli si to zkrátí o sedm kilometrů, tak si to ale zároveň o čtvrt hodiny prodlouží,“ vysvětlil Jiří Tišer, vedoucí stavebního odboru MěÚ Kralovice. Pokud by kamiony jely po stanovené objízdné trase, bude trasa o pár kilometrů delší ale časově nesrovnatelně kratší.

Silniční správní úřad by již měl jednat se správou silnic a s policií o úpravě dopravního značení. Silnice třetí třídy by se měla uzavřít pro nákladní dopravu nad 7 tun kromě zásobování. Pokud by si kamiony hledaly jinou zkratku, připadá v úvahu takzvané celkové opatření, které by vykázalo těžkou dopravu i z dalších silnic v okolí.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio