Kaolinový důl v Nevřeni je zase o krok blíž ke svému zpřístupnění

2. květen 2018

Severní Plzeňsko bude mít zřejmě novou turistickou atrakci. Obec Nevřeň se chystá zpřístupnit unikátní kaolinový důl. Snaží se o to už poměrně dlouho, teď ale svítá naděje na skutečné otevření díky chystanému elektrickému napojení.

Hlavní slovo pak bude mít Báňský úřad. Ten rozhodne o tom, jak velkou část dolu bude možné otevřít. Labyrint chodeb dolu láká nejrůznější nadšence navzdory zákazům už řadu let.

„Myslím, že naděje na to, že se důl otevře, je. Nejvíc nám pomohlo, co se časového horizontu týče, natáčení pohádky Čertí brko, které se tady odehrálo loni v srpnu. Pomohlo tím, že jsme museli rychleji reagovat na zajištění vstupu a také finančně. Od té doby snad postupnými kroky míříme k otevření,“ vysvětlila starostka Nevřeně Štěpánka Bejčková.

Unikátní kaolinový důl v Nevřeni se už brzy otevře lidem

Zajímavý je už samotný prostor dolu, který je vymezen bílými kaolinovými stěnami

Severní Plzeňsko bude mít zřejmě novou turistickou atrakci. Obec Nevřeň se chystá zpřístupnit někdejší kaolinový důl. Zatím je tam vstup zakázán, lidé tam ale chodí na vlastní pěst.

Zajištění vstupu znamená, že už tam není původní hluboká díra do země. Ta se musela kvůli filmařům a jejich technice i rekvizitám upravit. „V současnosti je tam vstupní portál, který je prozatím zabezpečený mříží. Filmaři v dole nechali dřevěné schodiště a další menší úpravy, které už tam zůstanou,“ poznamenala Štěpánka Bejčková.

Projekt musí schválit Báňský úřad

Kvůli zpřístupnění dolu veřejnosti bude potřeba udělat řadu bezpečnostních opatření. „Ta vycházejí ze znaleckého posudku, který jsme si nechali vypracovat před tím, než jsme vůbec začali uvažovat o tom, že to někdy otevřeme. Na to naváže projekt báňského projektanta, který bude schválený Báňským úřadem tak, aby zajištění byla dostatečná,“ uvedla Štěpánka Bejčková.

Aktuálně v obci řeší, jak bude případný provoz kaolinového dolu probíhat. „Určitě tam budou pravidelné prohlídky. Jestli se tam budou návštěvníci objednávat pomocí internetu nebo budou určené dny, kdy bude důl veřejnosti přístupný, zatím není jasné,“ doplnila starostka Bejčková s tím, že si zatím netroufá odhadovat, za jak dlouho se důl otevře, protože vše závisí na mnoha faktorech.

V Nevřeni vzniklo před pár lety také kulturní Centrum Kaolinum, kde nechybí expozice o hlubinné těžbě kaolinu. Ředitelkou je Adéla Honomichlová, která připomněla základní údaje o dolu: „Jedná se o starý kaolinový důl, kde se těžilo raritně na hlubinu, což je celkem významné. V České republice se dochovaly pouze dva tyto doly, v Nevřeni a v Hosíně na Českobudějovicku. Za 27 let tam kopáči vykopali hotový labyrint 300 až 500 metrů chodeb.“

A navíc v dole zimuje řada druhů chráněných netopýrů

autoři: kos , jik
Spustit audio