Kapela Zrní představí v plzeňské Papírně album Následuj kojota, koncert pořádá Radio Wave

8. únor 2015

Kladenská kapela Zrní patří k objevům posledních let. Nejen svými texty se pohybuje na hranici alternativní a mainstreamové hudební scény. Loni vydala zatím poslední desku Následuj kojota, kterou v těchto dnech představuje na koncertech po celé republice. Jednou z jejích zastávek bude 12. února i plzeňská Papírna a Live Session Radia Wave.

Kapela Zrní má zkušebnu v Kladně, je to vlastně sklep rodinného domu. Na první pohled zaujme především nízký strop.

V podstatě před všemi členy kapely na podlaze leží velké množství různých efektů. Kvůli tomu prý zvukaři na koncertech nemají kapelu příliš rádi, popisuje kytarista Honza Juklík.

„Občas když se na nějakém koncertě objeví místní zvukaři, kteří si to chtějí dělat po svém, jak jsou zvyklí, tak je z toho pak dvouhodinová akce, kdy všem tečou nervy. A stejně to nedají,“ směje se Juklík.

Vyostřené jsou někdy i vztahy s obyvateli domu sousedícího se zkušebnou, říká baskytarista Honza Caithaml.

„Už mluvili o stěhování a o právnících,“ směje se Caithaml.

Do Live Session v plzeňské Papírně zbývá kapele už jen pár dní. Nezdá se ale, že by je to nějak znervózňovalo, i když bude Radio Wave koncert nahrávat.

„Nás zrovna teď nahrávala Česká televize v Meet Factory. Už jsme snad na to nějak připravení,“ vysvětluje Honza Juklík a přidává se zpěvák Honza Unger.

„Já se na to moc těším kvůli tomu prostoru. Rád hraju v takových místech, která na tebe něčím dýchaj. Často je tím koncert ovlivněný, když je prostor nudný,“ podotýká Unger.

Zrní v zrní

Se skupinou Zrní zahraje i kapela Divided

Koncert v plzeňské Papírně pořádá Radio Wave jako součást projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury. Jonáše Zbořil vysvětluje, co dramaturgy právě na kapele Zrní zaujalo.

„Myslím, že je to skladatelskou odvahou a především zpěvem Honzy Ungera, který se nebojí zpívat, jak mu pusa narostla, prostě jinak,“ dodává Zbořil.

Kromě Zrní představí Rádio Wave plzeňskému publiku i kapelu Divided. To je další zajímavý objev na české scéně. Hned s první deskou získali nominaci na ceny Vinyla.

„Na scéně udělali docela poprask, protože vydali zpočátku takovou nenápadnou desku Born To Sleep. Myslím ale, že u ní vůbec nikdo neusne,“ míní Zbořil.

Live Session Radia Wave s kapelami Zrní a Divided začíná 12. února v osm hodin večer v plzeňském kulturním centru Papírna.

autoři: ako , vok
Spustit audio