Kaple ve Štítarech prochází rekonstrukcí a vydává jedno tajemství za druhým

9. březen 2021

Štítary leží kousek od Hostouně na úpatí Štítarského hradiště. Je to malinká vesnička s návsí, kde najdete kapli sv. Judy Tadeáše a za zmínku stojí i opravená barokní fara.

Kaple byla založena v roce 1705. Místní farář J. Partner měl nemocné nohy a nemohl docházet do vzdáleného farního kostela a tak si kapli nechal postavit. V současnosti je kaple v nedobrém stavu, i když už se dva roky bojuje o její záchranu. Opravena už byla střecha a také sluneční hodiny. "Ukazovaly čas nejen v Evropě, ale třeba i v Jižní Americe nebo Africe," popisuje unikátnost hodin historik Zdeněk Procházka.

Čtěte také

Během rekonstrukce archeologové hledali hrob faráře Partnera a přitom nalezli naprosto neporušený hrnek asi z 10. století a také kosterní pozůstatky. Nálezy jsou nyní předmětem zkoumání.

Rekonstrukce kaple sv. Judy Tadeáše pokračuje. "Především je nutné ji vysušit," říká restaurátor Petr Toman a dodává: "Následovat budou vnitřní dřevěné prvky, oltář, omítky, vitráže a další. Práce je zde ještě na rok, možná i déle."

Štítarské hradiště z 9. a 10. století je dnes nezalesněný kopec o ploše 14 hektarů. Je to jedno z největších hradišť západních Čech. Nachází se zde dochovaný kostel sv. Vavřince. 

autor: Iva Kokešová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio