Kapradina je rostlina, která se hodí i do koupelny

Vlhko a stín, takové podmínky vyhovují kapradinám, včetně těch pokojových. Proto se jim bude dařit např. ve vaší koupelně, pokud tam ovšem máte aspoň malé okno. Úplně bez světla se totiž ani kapradiny neobejdou.

„Kapradiny jsou jedny z mála pokojových rostlin, které zvládnou být dlouho přemokřené a vůbec jim nevadí, když jim v obalu, květináči, podmisce, necháme i pár centimetrů vody. Jsou to rostlinky vhodné pro někoho, kdo rád chodí s konvičkou, zalévá, rosí a neustále se o pokojovky stará,“ říká designérka interiérů s pokojovými rostlinami Simona Bratršovská. Pro kapradiny použijte substrát na pokojové rostliny bez jakýchkoli provzdušňujících přípravků, uvítají přídavek rašeliny. Čím kapradiny hnojit a kteří škůdci je napadají?

Nápoje z květů stromů si v květnu připravuje autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin Jana Vlková: „Známý je šeřík, dělají se šeříkové limonády, výborné limonády jsou z lipových květů a mojí srdeční záležitostí je zimolez, latinsky Lonicera.“ Jak těmito květy ochutit nápoj, aniž byste zničili jejich krásu a rozmixovali je?

Kořenová zelenina – základ české kuchyně. S tímto tvrzením souhlasí Martin Havlík, učitel odborných předmětů hotelové školy v Plzni na Borech a šéfkuchař Gourmet Clubu Bezejmenná. V české kuchyni míníme kořenovou zeleninou především mrkev, celer a petržel, postavena je na ní celá řada polévek, omáček i dalších jídel. Martin Havlík za svůj přijal také pastiňák, nechte se inspirovat jeho tipy na úpravu pastiňáku nebo mrkve.

Zveme např. na májový workshop s Ludmilou Machačovou Výroba přáníčka ke Dni matek 10. 5. v Městské knihovně Karlovy Vary, na Den otevřených lesů 13. 5. v Božím Daru a na Výstavu skalkových kosatců, okrasných česneků a tulipánů 19. – 21. 5. v Nepomuku.

Z výstavy „Jaro v alpinu 2018“ v Plzni

Až do 12. 5. můžete navštívit jubilejní 50. výstavu Jaro v alpinu v zahradě gymnázia na Mikulášském nám. v Plzni. Kromě skalniček jsou letos vystaveny také zahradní sochy a fontánky, počasí organizátorům přálo a zahrada je v plném květu. Podle předsedy Alpinum klubu Plzeň Karla Lumerdinga se ale výstava v této podobě koná naposledy. Z jakého důvodu?

Dubnové deště podpořily růst hub kačenek, v květnu mykologové očekávají smrže. Jak rozpoznat jedlé smrže od jedovatých ucháčů, radí Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň. V jaké úpravě můžete smrže konzumovat? A proč byste je napoprvé neměli jíst ve větším množství?

Kanadské borůvky musíte ořezat, jinak vám nezaplodí. To vzkazuje pěstitel Pavel Novák posluchači, který ve svém mailu popisuje krásně olistěné vzrostlé borůvky, ovšem bez plodů. Co dalšího borůvkám prospěje?

Světelný kořen neboli yam čínský si loni koupila jedna z našich posluchaček. Na podzim kořen sklidila, přes zimu uchovala v lednici, a ptá se, co s ním letos, jak ho dál pěstovat. Jak zdůrazňuje bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová, už je nejvyšší čas yam čínský zasadit.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio