Kapří hranolky. Nebojte se změny na vánočním stole

O tento recept si napsalo několik posluchaček a posluchačů. Potěšilo nás, že se do naší miniankety zapojili i muži! 

Ingredience
  • 600 g filetů z kapra
  • Na marinádu: 2 - 3 vejce (podle velikosti)
  • 3 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 svazek najemno nasekaných oblíbených bylinek (libeček, celerová nať, tymián, šalvěj)
  • sůl, mletý pepř
  • Směs na obalení: cca 150 g hladké mouky
  • 1 polévková lžíce sladké mleté papriky
  • olej na smažení

Kapra vykostíme a filety nakrájíme na nudličky velikosti větších hranolků. Vejce, prolisovaný česnek, nasekané bylinky, sůl a pepř dobře vidličkou našleháme a do takto připravené marinády rybí hranolky naložíme na 2 - 3 hodiny. Poté je vyjmeme a necháme je trochu okapat. V mouce, promíchané s mletou paprikou, obalíme nudličky a v rozpáleném oleji smažíme dozlatova.

Vhodnou přílohou mohou být brambory v různých úpravách, chléb, či zeleninové saláty. My dnes však připravujeme kapří hranolky na Vánoce a tak nemůže chybět tradiční bramborový salát, který k těmto hranolkům chutná znamenitě.

autor: iko

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.