Kaprů v Boleváku ubyde, přibydou rostliny pro čištění vody

Jakost vody ve Velkém boleveckém rybníce v Plzni se v posledních 10 letech zhoršila. V důsledku zvýšení množství mikroskopických řas a sinic poklesla její průhlednost a hygienici zaznamenávali dokonce rizikové vodní květy, takže voda bývala dva i více týdnů nevhodná ke koupání. Proto Správa veřejného statku města Plzně , která se o městské rybníky stará, vypracovala asi před dvěma lety projekt, který řeší otázku, jak Bolevák vyčistit. Už v pátek (26.5.) odborníci vysadí speciální vodní rostliny, o několik dnů později ošetří chemicky povrchovou vrstvu bahna tak, aby lépe vázala živiny.

Udělají i další opatření. Očekávají, že už v letních měsících bude oproti loňsku voda průhlednější. Konečným cílem projektu, který začal loni, je zprůhlednění vody v letní sezoně z nynějšího jednoho metru na minimálně dva metry.

Rozpočet na letošní akce činí zhruba 2,5 až tři miliony korun. Kromě technických prací zahrnuje i monitoring jakosti vody, změn probíhajících v sedimentech, v rybí obsádce a planktonu.

Bolevecký rybník

Konečným cílem je zlepšení kvality vody a toho chtějí odborníci dosáhnout změnou koloběhu živin, kdy vysadí právě vodní rostliny a podpoří také chov dravých ryb, které na rozdíl od býložravých rostliny nekonzumují. Před pár týdny při rybářské soutěži Plzeňská udice 2006 rybáři vychytali z Boleváku velké množství plevelných ryb, které mají na znečištění svůj podíl. V rybníku se omezuje chov ryb, které při hledání potravy rozrývají dno, a kalí tak vodu. Rybník, v němž se dosud chovali převážně kapři, by se měl změnit v atraktivní rybářský revír s dravými rybami..

autor: mkl
Spustit audio