Kardiologie v plzeňské Fakultní nemocnici získá špičkové vybavení díky podpoře EU

12. listopad 2010

Kardiologie a kardiochirurgie v plzeňské Fakultní nemocnici získají díky Evropské unii šest desitek přístrojů za 80 milionů korun, které výrazně zlepší péči o pacienty s onemocněním srdce. Jde o projekt Komplexního kardiovasculárního centra, které získalo tento statut loni a slouží pacientům z Plzeňského i Karlovarského kraje. Janě Kosové řekl podrobnosti ekonomický náměstek Fakultní nemocnice Viktor Wendler.


Nové přístroje doplní jednotky intenzivní péče i operační sály. Výrazně zlepší péči o dospělé pacienty s poruchami srdečního rytmu, se srdečním selháním a s ischemickou chorobou srdeční. Lékaři budou moci také více rozvíjet speciální vyšetřovací metody v intervenční kardiologii. Část přístrojů poslouží ke kvalitnějšímu monitorování a k péči o pacienty na jednotkách intenzivní péče, na sálech a na odděleních.

Nejdražším přístrojem je za zhruba 20 milionů korun takzvaná malá angiolinka. Je to rentgenový přístroj pro komplexní zákroky, implantace kardiostimulátorů a defibrilátorů i pro intervenční zákroky. Součástí nové výbavy jsou také monitorovací systémy, lůžkové monitory, přístroj na ochlazování a ohřívání pacienta a k monitorování mozkových funkcí pro lidi po srdečních zástavách či přístroje pro dlouhodobou mechanickou srdeční podporu.


Kardiochirurgie vznikla v nemocnici před devíti lety a tehdy špičkové a moderní vybavení potřebuje i přes průběžnou výměnu obnovit. Fakt, že při vzniku bylo pracoviště vybaveno přístrojovou technikou nejvyšší kvality, se odrazil mimo jiné i v tom, že při zatížení množstvím výkonů se tu mohlo pracovat bez jakýchkoli omezení ze strany vybavení. Kardiochirurgie za devět let operovala téměř 6000 pacientů. Od loňského prosince získala nemocnice statut komplexního kardiovaskulárního centra. Ročně ošetří tisíce pacientů - ambulancemi jich projde přes 8000 a dalších víc než 3500 lůžkovou částí.

autor: kos
Spustit audio