Karel Vlach, pevný bod v historii naší moderní hudby

8. říjen 2021

Slavný český kapelník Karel Vlach se stal postupem let skutečnou legendou. Jeho jméno bylo pro několik generací synonymem dobré swingové muziky, ať už v Osvobozeném divadle, v Lucerně nebo na mnohých zájezdech v celé naší republice.

Slavnou Perkinsovu, nebo chcete li Presleyho písničku o modrých semišových botách, neměl asi náš nejznámější swingový kapelník Karel Vlach nikdy ve svém repertoáru. Ale hodila by se mu, když pro nic jiného, tak alespoň proto, že by udělal radost svému otci. Ten totiž vykonával na pražském Žižkově, kde se Karel Vlach narodil, povolání ševce, čili obuvníka. Jenže, když mladý Vlach začínal, hit o modrých semiškách a rock´n´roll vůbec byly ještě nenarozené děti. Dlužno ovšem poznamenat, že swingová hudba měla zpočátku stejné problémy jako big beat, kterému propadla mládež zhruba o dvacet let později. Kapelník často vzpomínal s jakými problémy se potýkal, když chtěl svou oblíbenou muziku prosadit v rádiu. A nebylo to jen ve válce, kdy založil orchestr nesoucí jeho jméno, ale i později. Když hráli živě k tanci, chodil za nimi personál s dotazem, zda by si na nástroje nemohli dát dusítka. Kdo prý má ten kravál poslouchat!

Po válce v jeho orchestru působili populární zpěváci jako Arnošt Kavka nebo Inka Zemánková. V průběhu dalších let Rudolf Kortéz, Iveta Simonová, Milan Chladil a další. I když většina lidí si na něho a jeho orchestr vzpomene jako na účastníka různých estrád, díky jeho průkopnické činnosti v oblasti swingu má Karel Vlach pevné místo v historii naší moderní hudby.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio