Karel Zýka na Radiodays Europe: Po bolestných začátcích má Česko celoplošnou veřejnoprávní síť

28. březen 2023

Budování celoplošné veřejnoprávní sítě pro Český rozhlas nebylo jednoduché a rodilo se v bolestech. V současné době má multiplex ČRo DAB+ pokrytí 96 procent populace a v digitálním módu nabízí v české a moravské verzi všechny stanice z portfolia vysílatele.

Čtěte také

Ředitel Techniky a správy Českého rozhlasu Karel Zýka seznámil v pondělí 27. března mezinárodní publikum konference Radiodays Europe 2023, která se koná v Praze, se stavem digitálního vysílání DAB+ v případě veřejnoprávního vysílatele. Zýka publiku popsal obtížný zrod veřejnoprávního multiplexu, kterému v roce 2015 předcházela nulová podpora ze strany státu, nulový rozpočet na jeho budování a silná averze privátních vysílatelů.

V roce 2023, kdy Český rozhlas pokrývá signálem 96 procent populace a plánuje další rozšiřování, je veřejnoprávní vysílatel nezpochybnitelným lídrem dané technologie. Český rozhlas využívá pro šíření DAB+ zejména síť páteřních vysílačů na významných kótách po celé republice v kombinaci s městskými lokalitami o nižších výkonech. Pro další úspěch DAB+ nyní záleží na vypsání tendru pro komerční sítě a zájmu právě privátních hráčů.

Čtěte také

Jako dobrá volba, respektive trefa do pomyslné brány, se ukázaly tři body. Kromě již zmíněné kombinace významných kót s menšími vysílači jde o využití vysokého ochranného módu EEP-2A a zachování vysoké zvukové kvality při nižších datových tocích s kódování HE-AAC. Podle posledních průzkumů ladí DAB+ v Česku 14 procent posluchačů a tato hodnota trvale roste. Zvyšuje se i podíl nových prodaných vozů s digitálním tunerem.

autor: lukpo
Spustit audio

Související