Karlovarská Becherovka už má i svou košer variantu

19. červenec 2015

Likérka Jan Becher - Karlovarská Becherovka uvede ještě tento měsíc na trh historicky první košer edici tohoto známého bylinného likéru. Přidělení košer certifikátu s mezinárodní platností předcházela detailní kontrola složení, výrobního procesu i technologií.

Kontrolu provedl rabín a vedoucí kašrut oddělení Menachem Kalchheim, schválený vrchním rabinátem Izraele. Většina z celé košer produkce poputuje na trh právě do Izraele. Košer Becherovka bude k dostání také v Čechách.

Při výrobě košer destilátů nesmí být použity suroviny, výrobní zařízení ani postupy, které by odporovaly předpisům židovské víry. Celý výrobní provoz a proces výroby tradičního českého likéru v Karlových Varech byl proto podroben důkladné prohlídce.

„Museli jsme prokázat, že výroba je v souladu s košer pravidly. Získání mezinárodního certifikátu o rituální způsobilosti je dalším důkazem vysoké kvality a čistě přírodního původu Becherovky,“ říká provozní ředitel společnosti Vladimír Darebník.

Čtěte také

„Becherovka má velmi osobitou chuť, která vyhovuje chuťovému profilu Izraelců. Vzhledem k tomu, že nyní můžeme nabídnout i košer variantu, věříme, že poptávka dále poroste. Izrael a USA jsou pro košer Becherovku nejdůležitějším exportním trhem a tam také poputuje většina z celkové košer produkce,“ doplňuje Darebník.

Rabín a vedoucí kašrut oddělení Menachem Kalchheim dohlédl na čistění (tzv. vykošerování) zařízení, zkontroloval suroviny a zapečetil tanky, ve kterých probíhá macerace, míchání, čiření a vymrazování likéru. Na samotné stáčení košer šarže dohlédl mašgiach (rituální kontrolor) Václav Bittner z Židovské obce Praha.

Dodržení všech přísných podmínek je podmínkou pro udělení tzv. hechšeru – speciálního košer osvědčení. Platnost košer certifikátu je časově omezena a vztahuje se pouze na tuto speciální šarži.

Becherplatz v Karlových Varech

„Becherovka pro mě představuje tradiční český likér. Košer Becherovka je pak symbolem spojení židovské košer kvality a české národní tradice,“ dodává k udělení certifikátu izraelský rabín a zástupce Židovské obce Praha Menachem Kalchheim.

Košer šarže bude dostupná v lahvích o objemu 0,7 litru. Každá lahev košer likéru je opatřena speciální zadní etiketou, na které je mimo textu v hebrejštině vytištěný i symbol „Košer – parve“.

Košer Becherovku by firma chtěla stáčet zatím asi dvakrát ročně a ráda by postupně začala nabízet až 80 tisíc lahví za rok. V Česku vyrábí košer potraviny z větších firem například výrobce destilátu Rudolf Jelínek nebo výrobce konzervovaných potravin Hamé.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio