Karlovarské Divadlo Dagmar bude hrát pro záchranu chátrajícího kostela sv. Lukáše

Karlovarské Divadlo Dagmar chce zachránit kostel svatého Lukáše v lázeňské části Karlových Varů. Každý, kdo se vydá do této čtvrti na procházku, nemůže minout anglikánský kostel vedle hotelu Bristol na Zámeckém vrchu. Pro svůj tak trochu tajemný vzhled je totiž nepřehlédnutelným objektem. Kostel ale v posledních desítkách let stále více chátrá. Členové karlovarského Divadla Dagmar se rozhodli, že výtěžek z některých představení bude určen na rekonstrukci téměř 130 let staré památky. První představení na záchranu stavby, scénickou koláž Pašije, odehráli divadelníci v kostele v neděli.

O rekonstrukci anglikánského kostela usiluje část karlovarské kulturní veřejnosti několik let. Naděje svitla v roce 1996, kdy měl na jeho obnovu přispět stát. O rok později byl ale kostel kvůli úsporným opatřením z dotačního programu vyřazen. V kostele se vzhledem k jeho stavu nemohou sloužit mše. Občas se tu pouze uskuteční koncerty, které mají vzhledem k neutěšenému prostředí, ale nádherné akustice, velmi zvláštní atmosféru.

Anglikánský kostel svatého Lukáše byl postaven na Zámeckém vrchu v lázeňské části města v duchu anglické neogotiky s typickým užitím režného zdiva. Kostel byl dokončen v roce 1877 podle plánů Josefa Mothese. Byl určen pro anglicky mluvící hosty lázní. V roce 1947 byl kostel darován československé evangelické metodistické církvi, která má s anglikánskou církví společné kořeny.

Karlovy Vary

Poměry po roce 1947 nebyly církvi nakloněny, kostel zůstal stranou zájmu a chátral. Nyní se ale opět zájem o tuto památku zvyšuje. Jak řekl Miloslav Čech, kazatel Evangelické církve metodistické v Karlových Varech, vloni Karlovarský kraj věnoval na nejnutnější opravy 80.000 korun a dodal, že cílem je navázat na tradici návštěv anglických hostů z minulosti.

autor: Jiří Brechličuk
Spustit audio