Karlovarský knedlík vaří autorka květinových kuchařek s bylinkami a v hrnečku
„Knedlíky moc nedělám, ale karlovarský knedlík je můj oblíbený,“ říká Jana Vlková, „protože se do něj dává petrželka a já ji nahrazuji jinými bylinami, které jsou právě k dispozici.“ V březnu to jsou krvavec menší, svízel bílý nebo kontryhel pastvinný.
Aby nemusela tvarovat knedlíkové šišky, vaří propagátorka kytek k jídlu knedlíky v hrnečcích: „Hrnečky je dobré trochu vymazat máslem. Naplním je těstem, dám do vody tak, aby sahala pod okraj hrnečků. Vařím tak, aby voda příliš nebublala, pod pokličkou.“
Karlovarský knedlík s bylinkami
Suroviny:
4 rohlíky
60 - 70 g másla
180 g oloupaných jedlých kaštanů
100 ml mléka
3 vejce
velká špetka soli
2 lžíce hrubé mouky
špetka muškátového oříšku
hrst bylinek
Postup:
Rohlíky nakrájíme na kostičky. Rozpustíme 20 g másla a necháme do rohlíků rovnoměrně nasáknout. Opečeme dozlatova v troubě na plechu.
Ve vlažném mléku rozpustíme zbylé máslo, přidáme žloutky. Směsí přelijeme opečené kostičky rohlíku a necháme asi 10 minut stát.
Mezitím si ušleháme tuhý sníh z bílků.
Do namočených rohlíkových kostiček přidáme sůl, muškátový oříšek, nasekané bylinky, hrubou mouku a nasekané kaštany. Promícháme a do směsi lehce zapracujeme tuhý sníh.
Těsto napěchujeme do hrnečků a dáme vařit do vroucí vody na 25 minut.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.