Karlovarský kraj dnes navštíví zástupci Evropské komise

15. květen 2019 08:00

Na návštěvu Karlovarského kraje dnes (15. 5.) přijíždějí zástupci Evropské komise. Sejdou se s vedením kraje, vedením společnosti Sokolovská uhelná, starosty a dalšími zástupci regionu a hlavním tématem jednání bude, jak řešit následky těžby na Sokolovsku.

Vedení Karlovarského kraje chce podle hejtmanky Jany Mračkové Vildumetzové seznámit zástupce Evropské komise s problémy, kterými žije strukturálně postižený kraj. Mezi tyto kraje patří právě i Karlovarský kraj, a to kvůli vysokému zastoupení těžebního průmyslu. Zástupce Evropské komise chce také vedení kraje seznámit s tím, jak se hlavně na Sokolovsku daří zahlazovat následky těžby a zároveň chce připomenout, že s blížícím se útlumem těžby je nutné v regionu vytvořit nové pracovní příležitosti.

Zástupci Evropské komise se pojedou podívat na jezero Medard, které chce kraj představit jako úspěšný projekt rekultivace a revitalizace krajiny. Mluvit se bude i o plánech výstavby testovacího centra BMW, které vznikne na Podkrušnohorské výsypce. V programu je i návštěva karlovarského letiště. Podle hejtmanky je zapotřebí jeho potenciál do budoucna maximálně využít. A nebude chybět prohlídka lázeňského centra Karlových Varů.

Podle slov hejtmanky Jany Mračkové Vildumetzové chce vedení kraje společně s představiteli Sokolovské uhelné apelovat na zástupce Evropské komise, aby bylo Sokolovsko podobně jako vybrané oblasti Slovenska, Polska nebo Řecka zařazené mezi pilotní oblasti, regiony, kam bude přednostně směřovat podpora z Evropské unie.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio