Karlovarský kraj končí s proplácením regulačních poplatků

16. červen 2010

Pacienti, kteří byli v pondělí ošetřeni u lékaře nebo si vyzvedli léky v lékárně, byli poslední v Karlovarském kraji, kteří měli možnost nechat si od kraje zpětně proplatit regulační poplatky. Ode dneška už kraj poplatky přestává platit. Dosud vydal na úhrady zhruba 24,5 milionů korun. Více Andrea Strohmaierová.

Běžného provozu v krajských nemocnicích se konec proplácení poplatků výrazně nedotkne. Pro ně to znamená v postatě jen to, že přestane pacientům po ošetření dávat tiskopis žádosti o úhradu poplatku krajem. Nemocnici navíc ubude práce s vyúčtováváním.

Karlovarský kraj začal s proplácením regulačních poplatků loni v únoru. Zprvu v zařízeních Karlovarské krajské nemocnice a.s., pod kterou spadají nemocnice v Karlových Varech, Chebu a Sokolově, dále v Léčebně dlouhodobě nemocných v Nejdku a v jediné krajem zřizované lékárně v nemocnici v Karlových Varech. Kraj původně chtěl zřídit krajské lékárny i v Sokolově nebo Chebu, ale chyběl personál. Proto se rozhodl od září proplácet poplatky ve všech 91 lékárnách v Karlovarském kraji.

Loni na poplatky Karlovarský kraj vyčlenil 30 milionů korun, pro letošní rok počítal krajský rozpočet s 20 miliony. Deklarovaným důvodem zrušení proplácení je podle kraje stanovisko Evropské unie, která požadovala, aby kraje buď poplatky hradily ve všech zdravotnických zařízeních nebo v žádném.

Spustit audio