Karlovarský kraj usiluje o vybudování celokrajského krematoria v Doupovském Hradišti

22. duben 2021 10:00

Karlovarský kraj finančně podpoří výstavbu nového krematoria v Doupovském Hradišti. Informoval o tom hejtman Petr Kulhánek (za STAN) na zasedání zastupitelstva Karlových Varů, které požaduje od kraje 5 milionů korun na novou pec krematoria v Rybářích.

Pec karlovarského krematoria se kvůli výraznému nárůstu počtu žehů v době pandemie koronaviru blíží ke konci životnosti. Město proto už s předstihem řeší, jak jeho činnost dál zajistit. O pomoc požádá i Karlovarský kraj, který ale dává přednost stavbě nového krematoria na Doupově.

„Může se stát vzhledem k počtu žehů, které již kremací prošly, což je 7 tisíc z 12 tisíc garantovaných, tedy zbývá 5000 žehů, že pokud budeme pokračovat ve stejném tempu 500 žehů měsíčně, za deset měsíců je životnost pece na konci a budeme muset řešit, co dál. Proto jednáme s krajem o příspěvku na nákup nové pece,“ uvedla primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

Před příchodem pandemie se v karlovarském krematoriu, které je jediné v kraji, běžně odehrálo okolo 200 žehů měsíčně. Jenže zejména v poslední vlně epidemie, kdy se podstatně zvednul počet zemřelých v Karlovarském kraji, počet žehů prudce narostl.

Vybudování nového krematoria je pro kraj prioritou

Záměr vybudovat nové krematorium pro celý kraj připravuje obec Doupovské Hradiště. Podle hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka by to byla vhodnější varianta. „Pořád vnímáme jako nevhodné umístění krematoria v intravilánu města. Nepředpokládám proto, že bychom našli shodu na tom koupit novou pec do karlovarského krematoria,“ řekl Kulhánek.

Podle primátorky Pfeffer Ferklové by snad bylo možné chod pece udržet v provozu i po vypršení garantovaného počtu žehů. Předešlá pec vydržela celkem 16 tisíc žehů, byť za cenu častějších oprav.

Jak uvedl hejtman Kulhánek, dá se předpokládat, že s postupným odezněním koronavirové epidemie se počet žehů opět vrátí k normálu a pec vydrží do doby, než bude možné začít s kremacemi v novém zařízení v Doupovském Hradišti, které bude sloužit celému kraji.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související