Karlovarský kraj zjišťuje, kolik zdravotníků nemocnice potřebují

4. březen 2021 11:05

Vláda schválila pracovní povinnost pro specialisty a zdravotníky z ambulancí. Mají pomoct v nemocnicích vyčerpaným lékařům a sestrám v péči o pacienty.

Pracovní povinnost můžou hejtmani nařídit od čtvrtka lékařům i nelékařským zdravotnickým pracovníkům s výjimkou například praktiků a gynekologů. Podle hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka zvoleného za STAN je vítaná každá pomoc, která pomůže personálu v přeplněných nemocnicích.

Čtěte také

„Každý člověk, který nám pomáhá v současných dnech v nemocnici, je velmi užitečný. Takže pokud teď můžeme vyhlásit pracovní povinnost i pro ambulantní specialisty tak i jednotky lékařů, které by se nám podařilo zapojit do nemocnic, tak by byly velkým přínosem,“ uvedl Kulhánek.

Kraj požádal nemocnice o informace, jestli a jak potřebují doplnit personál. Zároveň vyzval ostatní zdravotnická zařízení, aby kraji zaslala seznam zdravotníků, kterým může být nařízena pracovní povinnost.

Hejtman uvedl, že pokud zařízení nezašlou seznamy zaměstnanců, které může kraj oslovit, tak určí sám zdravotnická zařízení, z nichž povolá zdravotníky. Nepůjde ale o ta zařízení, která zajišťují péči o covidové pacienty nebo pacienty s akutním onemocněním.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , ČTK
Spustit audio

Související