Karlovarský magistrát zápolí s problémovými stavbami

Karlovarský kraj má své problémové stavby. Některé z nich chátrají, protože o ně investoři nemají zájem, o další se města řadu let soudí. Jen v Karlových Varech musí radnice řešit situaci hned u několika památkových objektů. Jedním z nich, kde se to po mnoha letech možná podaří je Národní dům v obchodně správním centru města.

Radnice se budovu snažila neúspěšně prodat nebo pronajmout několikrát. Dokonce o ni vedla soudní spor s Ivo Ouřadou. Ten budovu koupil za 100 milionů korun aniž by městu zaplatil. Secení památka už 14 let chátrá, magistrát se musel postarat o rekonstrukci střechy a vyčištění vnitřních prostor, aby nedošlo k úplné devastaci objektu. Investor, který vzešel z výběrového řízení zaplatí za budovu 21 milionů korun. Dalších 600 až 700 milionů pak spolkne rekonstrukce. Investor chce zachovat restaurace i varieté a zrenovovat hotelové pokoje. V zadní části by měla vzniknout úplně nová budova, kde bude administrativní centrum, multikino a obchodní dům atriového typu. Dvě podlaží budou sloužit jako garáže se stovkou parkovacích míst.

Karlovy  Vary

V případě Národního domu se radnici zřejmě situaci vyřešit podaří, tahle památka ale není, jedinou problematickou budovou ve městě. Další jsou Císařské lázně, které se město také snažilo pronajmout. Izraelská společnost, která měla s budovou velké plány ale nedodržela smlouvy, a tak městu nezbylo nic jiného než se opět soudit. Císařské lázně město občas jako reprezentativní budovu využívá. Pravidelně ji pronajímá účastníkům šlechtického setkání koncem dubna, v posledních letech se tu konají párty v rámci Mezinárodního filmového festivalu. Objekt je atraktivní i pro filmaře, v poslední době zde točil například akční hrdina Jackie Chan. Jak ale město s budovou naloží se zatím neví. O prostory má zájem řada firem, využívat ji chtěla také karlovarská vysoká škola. V každém případě bude muset město situaci řešit.

autor: Andrea Bocková
Spustit audio