Karlovarský orchestr se má stát obecně prospěšnou společností

17. červen 2010

Karlovarský symfonický orchestr bude zřejmě od příštího roku obecně prospěšnou společností. Dohodla se na tom většina karlovarských radních. Přitom právě transformace orchestru je jedním z bodů, který kritizují muzikanti hudebního tělesa. Ti kvůli takovýmto krokům magistrátu v pondělí demonstrovali. Obávají se totiž nepřijatelných pracovních smluv i větší pravomoci ředitele. Pokračuje Andrea Strohmaierová.

Návrh v radě prosadila náměstkyně pro kulturu Dagmar Laubová. Podle ní se právní forma obecně prospěšné společnosti osvědčila i jinde. Podle náměstka primátora Petra Keřky by zakladatelem obecně prospěšné společnosti bylo sice město, ale bylo by vhodné získat i další partnery, jako je kraj nebo podnikatelské subjekty, kterým na fungování orchestru záleží.

Transformace ale s sebou přinese například i nové pracovní smlouvy. Ty by měly mít na rozdíl od stávajících takzvanou konkurenční doložku, zakazující hudebníkům bez souhlasu ředitele hrát v jiných hudebních tělesech v době, kdy pobírají plat od orchestru.

Hudebníci v pondělí proti krokům magistrátu demonstrovali. Požadovali odvolání ředitele KSO Zdeňka Vikora a náměstkyně Laubové a nové výběrové řízení na ředitele. Nyní chtějí do jednání zastupitelstva oslovit zastupitele a přesvědčit je, aby návrh neschválili.

Ani vedení města přitom není v pohledu na navrhovanou transformaci jednotné. Primátor Werner Hauptmann uvedl, že on sám byl proti a navrhoval naopak zachování příspěvkové organizace a pro letošek navýšení příspěvku. Rada jej a dva další ale přehlasovala.

Poslední slovo při transformaci orchestru bude mít tedy ještě zastupitelstvo. KSO letos dostalo od města na svou činnost 20 milionů korun, což je o pět milionů méně než loni. Na kritickou situaci v orchestru ale mají podle muzikantů vliv i časté změny ve vedení.

Spustit audio