Karlovarští zastupitelé schválili vyhlášku omezující pití alkoholu na veřejnosti

11. listopad 2020 09:30

Zastupitelé Karlových Varů schválili vyhlášku omezující pití alkoholu na veřejnosti. Vyhláška má pomoci zabránit obtěžování lidí, znečišťování veřejných prostranství a dalším negativním jevům.

Zakazuje popíjení alkoholu například v okolí škol, hřišť a sportovišť, kostelů, zastávek a nádraží nebo úřadů. Navíc její součástí je příloha, která nad rámec zakazuje popíjení v konkrétních ulicích.

„Ten apel od občanů už byl tak značný, že jsme se tím začali zabývat. Přistoupili jsme proto k tomuto. To že to není všemocný lék, souhlasím, potýkají se s tím všechna města v republice. Ale dělat, že to není, nepomůže,“ uvedl náměstek primátorky Tomáš Trtek z hnutí ANO.

Podle některých opozičních zastupitelů budou sankce za porušení vyhlášky obtížně vymahatelné například u lidí bez domova. „Přestupky bude řešit magistrát města, odbor přestupků. Městská policie má připraveno jakým způsobem bude testovat a řešit tyto přestupky. Má různé testery, které budou sloužit jako důkazní materiál,“ vysvětlila primátorka Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

Zákaz by se neměl vztahovat na kulturní akce, na silvestrovskou noc nebo na dobu konání Mezinárodního filmového festivalu.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio