Karlovy Vary jsou na devět dnů centrem filmového světa

Prestižní přehlídka - 40. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary - začíná s prvním červencovým dnem a potrvá devět dnů. V průběhu filmového maratonu bude k vidění 220 celovečerních filmů z celého světa, které doplní desítky filmů krátkých. Přitom téměř 190 celovečerních snímků bude v České republice uvedeno vůbec poprvé - 16 ve světové premiéře a 33 v mezinárodní či evropské premiéře.

Pravidelně se stává, že se v hlavní soutěži objeví skupinka filmů, která má jedno společné téma. V minulých letech to byla témata dětství, či dospívání, letos se mezi 14 soutěžními snímky objevila výrazná trojice o fenoménu přistěhovalectví. Dva z nich budou mít v Karlových Varech dokonce svou světovou premiéru. Bude to izraelský film Taková krásná země a německý snímek V cizí kůži. V soutěži se objeví s tímto tématem rovněž dánský film Číňan.

40.MFF Karlovy Vary

Hvězdný nádech dodá přehlídce účast Sharon Stoneové či Liv Ullmannové a amerického herce, režiséra a producenta Roberta Redforda, pro kterého je určen letošní Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu. Stejné ocenění patří i režiséru Jiřímu Krejčíkovi.

Podle názoru pořadatelů by mělo být letos, oproti předchozím ročníkům festivalu, mnohem snazší sehnat vstupenky. Pokladny jsou každý den otevřeny od devíti hodin a také se snížil limit množství vstupenek, který si mohou zájemci objednat přes takzvaný Festival Pass. Vloni to byly ještě vstupenky čtyři, letos jsou to už jen tři. Organizátoři filmové přehlídky tak chtějí zabránit tomu, co se stávalo v minulých letech, kdy řada si diváků vstupenky vyzvedla, ale už neměla sílu v celodenním filmovém kolotoči na promítání přijít. Před sály se pak hromadily zástupy těch, kteří na film chtěli a museli čekat, kolik zůstane v sále volných míst.

Kino

Festival Pass se i letos vyplatí, protože lístky do kina pak vyjdou mnohem levněji. Navíc tato plastiková kartička pak umožňuje vstup do nejrůznějších festivalových prostor. Například s festival passem se dá dostat do kina i bez vstupenky, a to v případě, že zůstanou neobsazená sedadla. Dá se s ním také navštívit bazén v hotelu Thermal, případně se slevou nakupovat lístky na kulturní akce v Lázních I.

autor: Jiří Brechličuk
Spustit audio