Karlovy Vary mají novou sochu zakladatele města Karla IV.

9. květen 2022 08:55

Na Divadelním náměstí v Karlových Varech stojí nová moderní jezdecká socha Karla IV. V sobotu ji slavnostně odhalili členové karlovarského Rotary klubu, kteří její vznik iniciovali a taky díky veřejné sbírce a donátorům sehnali potřebné peníze.

Téměř šest metrů vysoké dílo je kombinací klasické jezdecké sochy a moderních technologií. I s podstavcem měří téměř 6 metrů a je vytvořená z ocelových plátů Slavnostní odhalení bylo jedním z hlavních bodů zahájení nové lázeňské sezony.

Autorem díla je akademický sochař Michal Gabriel. „Pro mě znamená hrozně moc. Je to po dlouhé době zřejmě první jezdecký pomník, který se dělal. Mně se právě líbí použití archaismu pro tu novou formu,“ řekl Gabriel.

Peníze na sochu vybíral Rotary klub ve veřejné sbírce, přispěli ale donátoři i mecenáši. Podle prezidenta klubu Jiřího Haresteje byla cesta k vytvoření díla složitá. „Hlavně to byla otázka nalezení vhodného místa. Na začátku se myšlenka zdála velmi jednoduchá, ale potom to narazilo na problémy s památkáři a koncepcí města.“

Názory Karlovaráků na sochu se různí, někteří ji považují za zajímavé oživení, pro jiné je až moc moderní.

autoři: Monika Červená , nkr
Spustit audio