Karlovým Varům chybí turisté z Ruska. O dlouhodobé lázeňské pobyty není zájem

31. prosinec 2021 13:35

Karlovy Vary trápí nedostatek hostů, kteří by přijížděli na dlouhodobé lázeňské pobyty. V létě se lázeňské domy zaplnily díky tuzemským hostům. Přijížděli i Němci, ale v menší míře než v minulosti. Stále ale citelně chybí zahraniční klientela, která jezdila na dlouhodobé pobyty, a to nejčastěji z Ruska.

V minulosti zahraniční hosté tvořili až 70 procent všech hostů. Podle vedení radnice je lázeňské město postavené na dlouhodobé lázeňské péči a za tou jezdili do Karlových Varů hlavně turisté z Ruska a zemí bývalého Sovětského Svazu.

„Pro Karlovy Vary stále největším problémem zůstávají omezení cestování klientů z Ruska. Pokud se neotevře udělování víz, Karlovy Vary zůstanou závislé na české klientele, která nejezdí na tradiční dlouhodobé pobyty,“ uvedla primátorka Andrea Pfeffer Ferklová z hnutí ANO.

Lázeňské domy a hotely díky letošnímu zájmu tuzemských hostů pokryjí provozní náklady, ale kvůli absenci dlouhodobých lázeňských pobytů zahraničních hostů většinou nemají rezervy na první měsíce příštího roku, kdy jezdí do lázní minimum klientů.

„Většina hotelů říká, do 3. až 5. ledna mají silvestrovské pobyty Češi a Němci, pak už nemají zase nic. Dokud nepřijedou zahraniční hosté, kteří tady čerpají lázeňské procedury na tři týdny, hotely nebudou mít šanci vytvářet si rezervy, aby přežily mimo sezonu,“ doplnila Pfeffer Ferklová.

autoři: Monika Červená , nkr
Spustit audio