Kasárna Zátiší jsou pryč, na jejich místě vznikne podnikatelský park

23. září 2024 22:00, aktualizováno

Místo kasáren Zátiší vedle zóny Borská pole v Plzni bude nový podnikatelský park. Developer zde nabízí prostory pro výrobu i výzkum.

Místo po bývalých kasárnách Zátiší

O dalších plzeňských kasárnách už si budeme číst jen v historických knihách. Řeč je o kasárnách Zátiší, které vznikly ve 30. letech minulého století v rámci výstavby vojenských zařízení mladého Československa. A to v ideální lokalitě poblíž letiště Borská pole. Během druhé světové války je využili Němci pro ubytování vojáků a jako podporu pro letecké operace. Po válce sloužily kasárny naší armádě. Po roce 1989 ale svou funkci ztratily a desítky let chátraly.

Vznikne zde podnikatelský park

Aktuálně lokalitu vlastní developer CTP, který vojenské objekty zboural. A právě v těchto dnech začal areál po dohodě s městem Plzeň přestavovat na podnikatelský park. Místo sousedící s průmyslovou zónou Borská pole má rozlohu zhruba 65 000 metrů čtverečních, zastavěná bude přibližně polovina. Vznikne zde celkem šest objektů, které propojí několik funkcí. „Máme představu, že se tu bude úzce rozvíjet spolupráce mezi výrobou, výzkumem a aplikací,“ uvedl hlavní manažer projektu Josef Šindelář.

Dle regionálního ředitele CTP pro západní Čechy Juraje Černaje v areálu mohou najít zázemí firmy i živnostníci, nevzniknou zde ale sklady nebo logistická centra – takový je závazek developera vůči městu. Zájemci se prý už hlásí, a to hlavně z Německa. První klienti se do nových budov nastěhují příští rok v létě. Celý areál chce developer dokončit do tří let. Očekává, že práci by tam mohly v budoucnu najít až 2 000 lidí.

autoři: Lukáš Milota , abk
Spustit audio

Nejnovější zprávy