Kašny na náměstí v Plzni ukončily zimní spánek

22. duben 2021 12:30, aktualizováno

Na podzim se voda z Velblouda s Chrticí a Andělem vypustí a kašny se zazimují. Na jaře, když to dovolí teploty a zůstanou už nad nulou, se zase všechny kašny napustí a začnou chrlit vodu. Ještě předtím je ale nutné všechno důkladně zkontrolovat a případně i opravit.

První na řadu s přípravou na léto se dostala kašna Velbloud. Chrlič a celá kašna se omyje a když je vše vyčištěno, pokračuje se s prací ve strojovně úpravy a dávkování chemie, která se nachází pod zemí. „Systém začíná dopouštěním vody přes změkčovací stanici, soustavu filtrů, elektronické snímání výšky hladiny,“ uvedl Jan Slouka z firmy KTS, která má servisně spuštění a zazimování kašen na náměstí Republiky v Plzni na starosti.

Systém výtrysků je kontrolován velkým čerpadlem s předfiltrem, které žene vodu do chrliče. Vnitřní okruh proudění vody jde přes pískovou filtraci s dávkováním chloru, aby se voda nekazila. Po zimě se musí vyměnit některá těsnění.

Všechny technologie postupně projdou servisní prohlídkou

Celý systém je na zimu odvodněn a rozmontován, a tak se musí na jaře znovu sestavit, zkontrolovat, zda je vše dobře dotažené. Pro vlastní napouštění je sestaven celý systém a je tedy automatické. Pracovníci zkompletují systém pro hlídání hladiny, aby kašna nepřetekla a dobu napouštění si následně řídí systém sám. Poté se dopouštění zastaví a je zprovozněn chod čerpadel pro filtraci a výtrysk.

Napouštěním kašen však celá práce jen začíná. „U kašen se technologie kontroluje třikrát týdně a v zimním období je potřeba jednou týdně zkontrolovat, zda je vše v pořádku,“ uvedla technička Ilona Pelíšková ze Správy veřejného statku města Plzně. Všechny ostatní vodní prvky jako jsou fontány a pítka se kontrolují každý den. Za jejich jarní oživení město zaplatí dohromady 100 tisíc korun.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy