Kašperk zahájil sezonu. Prohlídky začnou v úterý

3. květen 2021 16:40, aktualizováno

O prvomájovém víkendu zahájil v omezeném režimu svou sezónu šumavský hrad Kašperk. Návštěvníci mohli zatím jen na nádvoří. Vnitřní prostory zpřístupní správa hradu až od úterý. I přesto Kašperk o víkendu navštívily desítky turistů.

Kašperk zahájil sezónu a nabídl třeba výstavu o filmu Anděl Páně

Návštěvníci na nádvoří otevřeného hradu často zamířili k výstavním panelům, které se věnují filmu Anděl Páně. „Výstava bude přístupná po dobu celého května. Připomíná natáčení pohádky Anděl Páně,“ uvedl kastelán hradu Václav Kůs. První díl vznikal na Kašperku v roce 2005. Návštěvníci si díky výstavě mohou pohádku připomenout a porovnat záběry s realitou.

Na nádvoří nejvýše položeného královského hradu v Čechách si návštěvníci přijeli také pro prvomájový polibek. Větvička rozkvetlé třešně však musela být dovezena z nížiny. Protože je hrad položen vysoko, žádný strom tam zatím nekvete.

Kašperk zahájil sezónu

Prohlídky samotných interiérů začnou v úterý. Budou však bez průvodce. „Připravili jsme pro návštěvníky trasu, kterou se mohou vydat do hradního jádra,“ upřesnil Václav Kůs. Samostatné prohlídky vedou až do východní věže. Návštěvníka bude provádět řada expozičních panelů.

Výhodou těchto prohlídek je, že se člověk pohybuje sám a není vázaný na skupinu. Tento styl je vhodný například pro fotografy, kteří si mohou pořídit zajímavé snímky expozice a jsou limitovaní jen otevírací dobou. Hrad je otevřen od úterý do neděle od 10 do 17 hodin.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio