Kašperské Hory o víkendu představí nové naučné stezky

21. květen 2019 08:20

Obě stezky tematicky i geograficky navazují na tradici dvou významných středověkých obchodních cest, které spojovaly město s Pasovem. Stezky vznikly v rámci přeshraničního projektu Putování srdcem Evropy bez hranic, do kterého je zapojeno přes dvacet obcí z Čech a Bavorska.

Nové naučné stezky turisty seznámí s historií, místopisem a zajímavostmi na trase. Obě začínají v Kašperských Horách, odkud vedou přes Kozí Hřbety a Zhůří na Horskou Kvildu, kde se jejich trasa rozděluje.

Zlatá stezka pokračuje směrem na Kvildu a končí na Bučině a tam navazuje na bavorskou část stezky.

Zlatá cesta vede z Horské Kvildy na Filipovu Huť a přes Modravu na Březník. Obě stezky doplní i QR kódy, které budou na jednotlivých zastaveních  a návštěvník se díky nim dozví vše potřebné.

Stezky se slavnostně otevřou v sobotu 25. 5. v 9:30 na náměstí v Kašperských Horách. Město si připravilo komentovanou procházku po trase Zlaté stezky mezi Horskou Kvildou a Kašperskými Horami. Zájemce odveze autobus z náměstí krátce před desátou hodinou.

Další program k tematice českobavorských obchodních stezek se bude odehrávat i na hradě Kašperk. Jak uvedl kastelán Zdeněk Svoboda, budou tam v rámci programu Víkend plný buchet účinkovat soumaři z partnerského města Grafenau, kteří na hradním nádvoří se svými koňmi představí živé obchodování na Zlaté cestě. V  17:30 pak na hradním nádvoří začne povídání o Zlaté stezce a o Zlaté cestě.

Na komentované vycházky po stezkách můžou lidé vyrazit i v neděli. Podrobný program celé akce najdou zájemci na webu Kašperských Hor.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio