Kašperské Hory zvýšily cenu vody, důvodem je investice do rekonstrukce pramenišť a čističky

8. leden 2020 07:20

Dostatek pitné vody a efektivnější čištění vody. To přinesla rekonstrukce pramenišť a čistírny odpadních vod v Kašperských Horách.

Kašperské Hory mají dva zdroje pitné vody, jeden je na kopci Žďánov, druhý vede z jihočeských Řetenic pět kilometrů dlouhým potrubím. Prameniště, tedy zářezy, vybudovalo německé obyvatelstvo ve 40. letech 20. století, i když byla funkční, kvůli letitému stavu nebyla využita celá možná kapacita těchto zdrojů. Rekonstrukce pramenišť přišla na zhruba 16 milionů korun.

„Část zářezů, kterými se voda sváděla do odkyselovací stanice, nefungovala, takže se měnily. Některé se jen frézovaly, protože trubky byly zanesené kořeny. A na Žďánově se opravily odkyselovací stanice. Bralo se to z gruntu,“ řekla starostka Kašperských Hor Bohuslava Bernardová.

Město prameniště vybudovalo z vlastních zdrojů a do budoucna plánuje propojit potrubím ještě Starý a Nový Žďánov. To by mělo stát až čtyři miliony korun.

Obnovou prošla také čistírna odpadních vod

Čistička už je zkolaudovaná a funguje ve zkušebním provozu. Její oprava přišla na 20 milionů korun. Stavbu podpořila dotace. Podle starostky Bernardové je to důvod, proč město zvýšilo stočné. Zatímco například vloni bylo vodné 12 korun a stočné 18 korun za metr krychlový, letos za metr krychlový lidé zaplatí 17 korun za vodné a za stočné zhruba dvojnásobek.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio