Kašperskohorský betlém je vystaven ve Spáleném Poříčí

10. prosinec 2020 19:00

Mimo Marie, Josefa, Ježíška nebo tří králů jsou v betlémě ve Spáleném Poříčí na jižním Plzeňsku vystaveny také postavičky z klasických českých pohádek. Netradiční betlém je dílem pražského amatérského řezbáře a rodáka z Kašperských Hor Josefa Růžičky.

Pohádkový betlém je vystaven ve vánoční světnici ve Spáleném Poříčí. Vedle postaviček z českých pohádek jako jsou trpaslíci, červená Karkulka nebo sedmero krkavců se nachází v jeskyni pod perníkovou chaloupkou Marie s Josefem a Ježíškem. „Pohádkové postavičky zatím nemáme spočítané, ale jsou z 29 českých pohádek,“ řekla Ivana Paseková z informačního centra ve Spáleném Poříčí.

Celý betlém je zasazen do Kašperských Hor, protože autorem je kašperskohorský rodák Josef Růžička. V betlémě tak můžeme najít kašperskohorskou radnici, náměstí či siluetu hradu Kašperk. „Pan Josef Růžička údajně betlém nabízel do svého rodného města, ale protože má podmínku, že betlém má být vystaven celoročně, Kašperským Horám se tato podmínka nehodila,“ vysvětlila Ivana Paseková. Poté, co pan Růžička viděl reportáž o Spáleném Poříčí a jeho naučných pohádkových stezkách pro děti, usoudil, že pohádkovému betlému ve Spáleném Poříčí bude dobře.

Kašperskohorský betlém ve Spáleném Poříčí

Pohádkový betlém Josefa Růžičky bude ve vánoční jizbě v informačním centru ve Spáleném Poříčí vystaven až do svátku Tří králů. Poté se přesune do jiné místnosti, kde bude k vidění po celý rok.

Infocentrum je mimo sezónu otevřeno ve všední dny od 7:30 do 11:30 a od 12 do 18 hodin. Speciální vánoční otevírací dobu najdete zde.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio