Kastelán Kašperku: Na hradě se nebojím, straším tady jen já

1. březen 2022 18:39, aktualizováno

Hrad Kašperk v Šumavském podhůří pro drtivou většinu z nás představuje zajímavý turistický cíl. Pro někoho je ale především domovem, a to pro kastelána hradu Václava Kůse.

Kastelán vytápí dům z 15. století

Kastelánem na hradě Kašperk je od září 2019 a ačkoliv je pro svou práci zapálený, nikdy předtím v oblasti památkové péče nepracoval. „Člověk se pořád učí, sbírá střípky a informace, je to nepřetržitý proces. Ještě stále se považuji za nováčka,“ prozradil na úvod Václav Kůs.

Tahle práce ale nebyla vždy jeho snem, dostal se k ní čirou náhodou: „Šel jsem kolem a viděl jsem, že je tady výběrové řízení na kastelána. Zajímalo mě, jak takové výběrové řízení vypadá. Zrovna jsem se vrátil z ciziny a neměl jsem co ztratit. Dělal jsem si z toho i tak trochu legraci, o to víc mě potom překvapilo, že si mě vybrali. Jak jsem pak zjistil, kandidátů bylo vícero, a někteří měli i praxi,“ popsal cestu k povolání kastelána rodák z Kašperských Hor, který dále pokračoval:

„Třeba můj předchůdce dělal kastelána 19 let. Pan Mejstřík na Velharticích byl kastelánem, pokud se nepletu, přes 30 let. Takže tohle se povolání se dá vykonávat opravdu dlouho. Ona totiž spjatost s tím místem je potom dost těsná. Já osobně to tady mám moc rád a myslím si, že každý kastelán by měl mít těsný, vřelý a niterný vztah k památce, kterou spravuje.“

Václav Kůs žije na hradě celoročně. Jen určitou část roku mu společnost dělá několik zaměstnanců. „Občas to tu kvůli sněhu a větru bývá trochu drsnější, ale je tady klid a ticho, a přes zimu tady má člověk čas na četbu, vzdělávání se a zkoumání historie této úctyhodné stavby. Je to především odpočinek oproti sezóně, kdy je to tady nepřetržitý festival a kdy sem chodí desítky tisíc lidí. Strach tady nemívám, jelikož na hradě straším jenom já,“ řekl s úsměvem.

„Ve městě, kde jsem žil předtím, je jen spěch, kvalt, velký hluk a světlo. Počet vjemů je na člověka dost velký. O to raději mám ten klid tady nahoře na kopci, kdy slyšíte jen letadla 10 km nad vámi a sýčky a výry z lesa. Na povolání kastelána mám rád provádění turistů, řezání dřeva, i to gruntování, protože ta práce tady je vidět. Víte co? Vlastně na tom mám rád úplně všechno,“ zakončil povídání kastelán hradu Kašperk.

Jak kastelán v zimě vytápí svůj kamenný dům z 15. století? Poslechněte si reportáž!

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.