Kasteláni z Loučeně a Kašperku si na týden vyměnili působiště

2. říjen 2022 18:00, aktualizováno

Kasteláni z barokního zámku v Loučeni na Nymbursku a gotického hradu Kašperk na Šumavě si dočasně vyměnili své pozice. Učí se pracovat ve zcela odlišných památkových objektech a získávají nové zkušenosti.

Asociace nestátních otevřených památek ANOPA, která hrad Kašperk a zámek Loučeň sdružuje, pravidelně organizuje výměnu průvodců. Teď poprvé ale své zkušenosti ke kolegům odjeli sbírat i kasteláni. Ti se po týdnu opět vrátí na své památky.

Kastelán Kašperku Václav Kůs sbírá nové zkušenosti na zámku Loučeň. Největší výzvou je pojmout správně charakter samotného prostoru. „Provádět zámeckými komnatami, kde je mnoho inventáře, je zcela odlišné oproti gotickému hradu,“ oznámil. Program výměny kastelánů však není jen o průvodcování. „Já se tady po zámku pohybuji, abych načerpal cenné informace, které se týkají správy, návštěvního provozu a řady dalších aspektů, kterými se kasteláni denně zabývají,“ doplnil Václav Kůs.

Stylově zcela odlišné památky jako je Loučeň a Kašperk jsou součástí Asociace nestátních otevřených památek. „Snažili jsme se spojit památky, které nejsou v majetku státu a nějakým způsobem zastupovat, aby byl slyšet hlas těchto památek,“ sdělil kastelán Loučeně Vratislav Zákoutský. Společně se tak snaží propagovat, pomáhat si i se vzdělávat. Cílem je naučit se správně spravovat památku a nabídnout ji co nejvíce návštěvníkům, tak aby to památce neškodilo.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio