Katakomby v Klatovech jsou místem k zastavení a zamyšlení

16. duben 2014

Biskup plzeňský František Radkovský a předseda občanského sdružení Katakomby Klatovy Václav Chroust se v našem vysílání shodli na mnoha důležitých myšlenkách.

Rekonstrukce klatovských katakomb trvala necelý rok, ale příprava a realizace trvaly „papírově“ celé roky. Občanské sdružení Klatovské katakomby za citlivou přestavbu expozice převzalo ocenění Stavba roku Plzeňského kraje a v současné době k prohlídce 38 mumií chystá i další doprovodný program. Jeho součástí bude nově i řada divadelních představení, která vznikla na motivy her jezuitských učitelů, kteří je ve své době psali pro své žáky.

Přidejme festival Barokní jezuitské Klatovy, jenž se letos dočká už osmého pokračování a soustředí se mimo jiné i na odkaz známého jezuitského kněze Bohuslava Balbína

Katakomby nyní spravuje stejnojmenné občanské sdružení, ale jeho vznik muselo posvětit jak město Klatovy, tak i katolická církev. Kdo a jak se konkrétně o vystavené mumie stará?

A jaký vztah má církev, konkrétně Plzeňská diecéze, ke klatovskému kostelu a katakombám? Jaký program čeká biskupa plzeňského, Mons.Františka Radkovského, v nejbližších dnech a týdnech? A co nachystalo plzeňské biskupství na nadcházející oslavu Katolických dnů v Regensburgu? Odpovědi uslyšíte v záznamu rozhovoru s našimi předpoledními hosty.

Spustit audio