Katedrála sv. Bartoloměje po rekonstrukci září a přitahuje lidi, říká generální vikář plzeňské diecéze

20. prosinec 2021

Vzácným hostem pořadu Co vás zajímá byl páter Jakub Holík, generální vikář plzeňské dieceze. Tématem byly nejen Vánoce, ale především činnost plzeňské dieceze, která zajišťuje provoz 66 farností na území Plzeňského a Karlovarského kraje.

"Máme 90 farářů a zhruba stejný počet administrativních pracovníků, staráme se o kostely, polnosti, lesy a nemovitosti, církevní školy včetně gymnázia, po technicko-ekonomické stránce toho není málo. Už teď si třetinu rozpočtu zajišťujeme sami, během příštích dvaceti let se příspěvek od státu bude stále snižovat a za 20 let už musíme být plně soběstační," říká Jakub Holík, který kromě své praxe duchovního musí být především manažerem.

Páter Jakub Holík a Michal Jančařík

"Velkou radost mi dělá Bartolomĕj, katedrála po čerstvé rekonstrukci září a přitahuje lidi, kteří se do ní i často vrací. Vstupné nevybíráme a katedrálu necháváme otevřenou v maximální možné míře. Vnímám ji jako symbol naší obecné otevřenosti vůči veřejnosti, což je cesta, po které i v budoucnu chceme jít," dodává druhý muž plzeňské diecéze páter Jakub Holík.

autor: Michal Jančařík | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio