Katedrála svatého Bartoloměje, srdce Plzně i regionu

1. červen 2021

Mezi místa, která hrají důležitou roli v životě řady lidí nejen na západě Čech, patří plzeňská katedrála svatého Bartoloměje. Původně farní kostel vznikal od 14. století a ruku k dílu při jeho stavbě přiložili významní architekti, umělci nebo řemeslníci. Od roku 1993 je katedrála srdcem nově ustavené Plzeňské diecéze.

Katedrála svatého Bartoloměje se tento týden po tříleté rekonstrukci znovu otevře lidem. Ve středu 2. června se gotickými klenbami ponese koncert Plzeňské filharmonie. Ve čtvrtek 3. června a v pátek 4. června bude katedrála otevřena poprvé pro veřejnost. Lidé si budou moci chrám sami projít nebo navštívit věž a expozici v nově zpřístupněných krovech.

Mši bude celebrovat Václav Malý

V sobotu 5. června proběhne diecézní pouť, odpolední mši svatou bude celebrovat pomocný pražský biskup Václav Malý. Na pouť naváže v 17 hodin koncert s názvem 3 varhaníci a 4000 píšťal.  Jak uvádí server církev.cz, v neděli 6. června bude od 10 hodin celebrovat bohoslužbu plzeňský biskup Tomáš Holub.

Večer od 18 hodin program k otevření katedrály sv. Bartoloměje vyvrcholí charitativním koncertem Opera v katedrále, který připravuje Divadlo J. K. Tyla.  Koncert bude moderovat Nora Fridrichová a jeho výtěžek připadne nadaci, která pomáhá samoživitelkám v nouzi.

Katedrála je pro Plzeňany srdeční záležitostí

Rekonstrukci katedrály měl na starosti architekt Jan Soukup, který má bohaté zkušenosti s restaurováním historických budov. K chrámu má také velmi osobní vztah. „V tomto kostele jsem ministroval od svých deseti let, v tomto kostele jsem se ženil a byli zde pokřtěni mí čtyři synové. Rozloučil jsem se tady se svými rodiči. Jsem velice šťastný, že v závěru své profesní kariéry jsem mohl pracovat na restaurování katedrály,“ uvedl.

Svůj vřelý vztah ke katedrále vyjádřili při příležitosti jejího znovuotevření další osobnosti spjaté s Plzní. „Plzeňská věž je jeden z našich největších hitů a je to také jedna z největších dominant celé České republiky,“ řekl Lukáš Krásný z kapely Semtex. Jan Šašek byl kostelníkem v plzeňské katedrále 27 let, 1 měsíc a 9 dní. „Byl jsem takový Ferda mravenec – práce všeho druhu. Byla to pro mě zajímavá a různorodá činnost,“ vyznal se.

Manželé Javůrkovi měli v katedrále svatého Bartoloměje svatbu v roce 2005. „Manželka tam chtěla mít svatbu odjakživa, já jsem si tedy mohl vybrat oddávajícího, a protože jsem voják, oddával nás můj kamarád, tehdy vojenský kaplan a dnešní biskup, Tomáš Holub,“ vzpomínal pan Javůrek.

Plzeňská Madona je unikát

Emil Soukup byl 18 let farářem při katedrále sv. Bartoloměje. „Já jsem Plzeňák, ministroval jsem tam, byl jsem tam biřmován a velmi na mě vždycky působí setkání s Plzeňskou Madonou, měl jsem vždycky pocit, že se dívá pouze na mě,“ vyprávěl. Podle historika umění Petra Jindry je Plzeňská Madona jedním z nejsilnějších kultických děl vrcholného pozdního středověku.

Nyní je vzácná socha opět na svém místě. „Chtěl bych vás do katedrály pozvat, abyste se podívali na madonu a na celou tu krásu v jiných barvách, než na které jsme zvyklí,“ pozval plzeňský biskup Tomáš Holub.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související