Kateřina Cajthamlová: Sacharidová chřipka je důkaz, že ketonová dieta škodí našemu zdraví

14. říjen 2021

V souvislosti s ketonovou dietou se často užívá výraz sacharidová chřipka. Najdeme ho v mnoha článcích, hlavně na internetu. Kateřina Cajthamlová některé údaje z nich rozebírá a vysvětluje.

Cukrová neboli sacharidová chřipka je podle doktorky Kateřiny Cajthamlové důkaz, že ketonová dieta velmi škodí našemu zdraví. Píše se o ní v mnoha článcích právě o ketonové dietě společně s radami, jak ji překonat.

Doktorka Cajthamlová některé z nich podrobně prostudovala a zjistila, že jsou v nich uvedeny částečně pravdivé údaje, ale i spousta polopravd a hloupostí. "Nemůžeme je však označit přímo za lži. Většina z nich je totiž napsaná tak šikovně, že tomu můžete uvěřit, samozřejmě ale pokud chcete," říká lékařka.

Pravdivé je podle ní například tvrzení, že sacharidy jsou zásadním zdrojem energie.

"Ano, konkrétně každá naše buňka potřebuje jako zdroj energie hlavně glukózu. Nejsnáze stravitelným zdrojem glukózy jsou sacharidy, jednoduché cukry a škroby. Škroby jsou bezpečnějším zdrojem, protože jdou pomalu a na to, aby mohla buňka do sebe dostat glukózu, potřebuje přítomnost inzulínu. Tedy potřebuje zdravou slinivku, nebo pokud se jedná o diabetika prvního typu, tak do sebe potřebuje inzulín dostat. To, že máme málo glukózy, se projevuje jako sacharidová chřipka," vysvětluje Kateřina Cajthamlová.

Co ale tvrzení, že sacharidy jsou návykové. Je pravdivé? Nejenom odpověď na tuto otázku, uslyšíte v záznamu celého pořadu. Poslechněte si.

Spustit audio