Kavárna Měšťanské besedy v Plzni prochází rekonstrukcí

30. červenec 2019 14:00

Secesní kavárna Měšťanské besedy v Plzni získá po více jak 15 letech nový vzhled. Budova je od roku 1994 kulturní památkou, proto na citlivou rekonstrukci dohlédnou památkáři.

Kavárna Měšťanské besedy prochází úpravou, práce budou dokončeny na podzim. Na akci se podílí město Plzeň, jež zaplatí za úpravy objektu 1,5 milionu korun, a provozovatel budovy Měšťanská beseda Plzeň s. r. o., který vynaloží 4,2 milionu korun na vnitřní vybavení a bar.

Secesní kavárna Měšťanské besedy v Plzni získá nový vzhled

„Je v plánu výměna podlahové krytiny za terasovou dlažbu, dále budou prostory kompletně vymalovány a odborníci obnoví všechny výtvarné prvky.  Proběhne i modernizace sociálního zařízení v přízemí budovy, opravena bude také elektroinstalace,“ řekla mluvčí magistrátu Eva Barborková. Kapacita kavárny se po opravě zvýší.

V duchu nastupující secese

„Budova Měšťanské besedy byla postavena v roce 1901 podle návrhu profesora architekta Aloise Čenského, který v Plzni působil na stavební průmyslové škole, později se stal děkanem Fakulty stavební na Českém vysokém učení technickém v Praze. Od počátku byla v přízemí Měšťanské besedy umístěna honosná kavárna s výhledem do sadového okruhu města,“ přiblížil historii stavby primátor města Martin Baxa.

Zatímco exteriér objektu pojal autor ještě v duchu doznívajícího romantického historismu, interiér kavárny navrhl již v nově nastupujícím tehdy moderním secesním stylu.

Mechanismus otevírání oken byl průlomový

„Zajímavý je bohatě zdobený strop. Ten není dřevěný, jak by se mohlo na první pohled zdát, ve skutečnosti byl proveden ze sádry, která byla barevně pojednána tak, aby vznikla imitace vzácných druhů dřeva,“ popsal prostředí kavárny Karel Zoch, vedoucí magistrátního odboru památkové péče.

„Na tehdejší dobu byl pokrokový systém otevírání velkoplošných oken orientovaných do parku. Ta bylo totiž možné spustit převodovým mechanismem o patro níže do suterénu. V létě tak byl prostor kavárny volně propojen s okolní zelení okružních sadů,“ pokračoval.

Návštěvníci si budou moci občerstvení vychutnat u nových stolečků na židlích nebo čalouněné lavici, ale také v pohodlných křesílkách. Mobiliář byl vybrán s ohledem na dobový ráz kavárny. Původní vybavení secesní kavárny bude z větší části využito společností Plzeň 2015.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio