Každých 48 hodin test. Pendlerům komplikuje dojíždění za prací testování na covid

5. únor 2021 12:40, aktualizováno

Pendleři cestující do Bavorska musí dokládat negativní test na koronavirus, který není starší než 48 hodin. Pendleři proto musí chodit na testy i několikrát týdně.

I 4x týdně se musí nechat testovat na koronavirus někteří pendleři, co jezdí za prací do Bavorska. „Znamená to dříve vstávat, dříve vyjíždět, kolikrát i později přijíždět do práce. Každá věc navíc je komplikace pro lidi, co chtějí jen pracovat,“ vysvětlila pendlerka Monika Kučerová, která již dvacet let jezdí každý den z Pomezí na Domažlicku do Německa.

Testovací místa si Monika vybírá aktuálně podle potřeby. Po každém testu musí pendleři odevzdávat svým zaměstnavatelům potvrzení o negativním testu. „Pořád je lepší jít na test, i když je to velmi komplikované časově a s rodinou, než aby nastalo to, co na jaře, že se úplně zavřou hranice,“ poznamenala Monika Kučerová, která se nenechává testovat na hranicích, kde jsou nyní zřízená testovací místa, kvůli kilometrovým frontám.

Nemocnice navýšily termíny na antigenní testování

Stát nyní umožňuje antigenní test každé tři dny zdarma a kvůli velkému zájmu taky nemocnice Plzeňského kraje navýšily od února kapacitu odběrových míst na dvojnásobek. Kapacita pro antigenní testování se zvýšila zejména tam, kde se eviduje největší růst poptávky, to je v Domažlicích, ve Stodu a v Klatovech. „Zatímco v lednu jsme měli každý týden z pravidla vypsaných 1160 termínů v režimu pondělí až pátek, tak v tomto týdnu je to už 2240 termínů a testuje se i v neděli,“ sdělil mluvčí nemocnic Plzeňského kraje Jiří Kokoška. Termíny jsou z 90 % zamluvené a největší zájem bývá o neděli. To souvisí s tím, že mnozí testovaní jsou přeshraniční pracovníci, kterým v pondělí začíná pracovní týden.

Tento týden se rozšíří i provozní doba odběrového místa v laboratoři v Tachově. „Nově bude toto místo pro testování otevřeno i v neděli, a to díky pomoci příslušníků Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje,“ sdělila mluvčí Plzeňského kraje Alena Marešová.

Platný test je nutný i kvůli policejním kontrolám, které němečtí policisté namátkou dělají. Na pomoc pendlerům začne také od neděle na hraničním přechodu Rozvadov fungovat odběrové místo na antigenní testy.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio