Kde domov můj? Tak se jmenuje nová inscenace plzeňského Divadla Alfa

11. prosinec 2018 14:15

Československo si připomíná sto let. Už 25 let neexistuje. Co pro nás ještě dneska vlastně znamená? Na to se ptá plzeňské Divadlo Alfa prostřednictvím nové hry Kde domov můj?

Osvědčený hostující tvůrčí tandem Tomáš Jarkovský - Jakub Vašíček se v inscenaci ohlíží za uplynulým stoletím, a to prostřednictvím obyčejné plzeňské rodiny.

„My jsme také chtěli nějakým způsobem reagovat na letošní rok, který je plný významných výročí. Původně jsme chtěli představit našim mladým divákům státní symboly, ale postupně jsme zjistili, že bude nejlepší začít od začátku a představit dětem i dospívajícím století, které proběhlo od roku 1918. A protože dnešní děcka o předválečné historii tolik nevědí, rozhodli jsme se jim připravit procházku, kdy se očima jedné plzeňské rodiny podívají do všech významných let, které uplynuly od roku 1918 až do roku 1989,“ vysvětlil ředitel Divadla Alfa Jakub Hora.

Režisérem představení je Jakub Vašíček. Podle něj stojí inscenace na dvou principech: „Je to vzájemná interakce tak zvaných malých a velkých dějin. Velké dějiny jsou ty, které nějakým způsobem formují pohyb v čase. Malé dějiny jsou příběhy konkrétních lidí. V našem případě je to rodina Kokardových. Jsou to obyčejní dělníci ze Škodovky, kteří žijí v Plzni a nějakým způsobem je ty velké dějiny zasahují.“

Nová inscenace propojí žánr loutkového divadla s prvky animovaného filmu. Na jevišti se potkají živí herci s loutkami, dobovou atmosféru dokreslí speciální projekce vytvořené pomocí fotografií.

Znát své dějiny a sdílet společné hodnoty a principy je důležité

„Hlavní myšlenkou představení je za prvé, že je dobré znát svoje vlastní dějiny a třeba se nějakým způsobem poučit z minulých chyb, což si myslím, že se v dnešní době opět neděje. To ale bez základní znalosti toho všeho nejde. A dále to že to začíná Československem, a zároveň končí otázkou, která je formulována tak, že proč vlastně slavíme výročí neexistujícího státu? Myslím, že v inscenaci je ta odpověď, že stát není jen společenství nějakých lidí, kteří sdílejí společný prostor a mluví podobným jazykem, ale třeba také že náš národ je společenství lidí sdílejících stejné hodnoty a principy, což je ta nedůležitější věc,“ vysvětlil Jakub Vašíček.

„Inscenace Kde domov můj byla velmi náročná na zajištění rekvizit, dobových fotografií a dokumentů. Chtěl bych poděkovat lidem, kteří vyslyšeli naši výzvu a autentické předměty nám půjčili, ale také Českému rozhlasu Plzeň, Národopisnému muzeu Plzeňska a Archivu města Plzně, kteří rovněž přispěli cennými dokumenty nebo konzultacemi,“ dodal Jakub Hora.

První večerní premiéra hry Kde domov můj? se uskuteční v pátek 14. prosince od 18 hodin.

autoři: Jana Kosová , jik
Spustit audio