Kdo se v hamru v Dobřívě neušpiní, ten jako by tady nebyl

Na novou návštěvnickou sezónu je připravena unikátní technická památka, svého druhu jediná v České republice, vodní hamr v Dobřívě. Dobové stroje si nyní mohou návštěvníci na prohlídce i vyzkoušet.

Ve vodním hamru v Dobřívě se znovu točí vodní kolo a je slyšet bouchání kladiva do kovadliny. „Přes zimu jsme zjistili, že největší neštěstí je pro nás, když jsme zavřeni v muzejní knihovně,“ popsal správce objektu Petr Koldušek. Během nucené pauzy přišli hamerníci na mnoho dalších informací o původu této kovářské dílny a provozu zdejších hutí. Také udržovali zdejší dobové stroje.

Vodní hamr v Dobřívě

Návštěvníci si během interaktivní prohlídky mohou mnoho exponátů vyzkoušet. „Máme dvě hesla: kdo se neušpiní, nebyl u nás na návštěvě. A druhé, že zážitek musí být silný, ale ne vždy příjemný,“ usmál se Petr Koldušek. Zájemci si mohou například vyzkoušet, jak fungoval padací lis na výrobu tulejí od lopat.

Nejvzácnějším a nejzajímavějším exponátem je dřevěný měch, který je stále schopný provozu. Návštěvníci expozice také uvidí kováře při práci a ucítí zápach a žár z kovářské výhně. Kromě pondělí je expozice přístupná každý den od 9 do 17 hodin.

autoři: Karolína Sedláková , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související