Kdyňské slavnosti budou plné překvapení

10. červenec 2019 12:00

Kdyně na Domažlicku je malé městečko obklopené lesy a loukami. Rozhodně má ovšem co nabídnout nejen turistům a cyklistům, ale také milovníkům historie a kultury.

Po roce se v Kdyni opět uskuteční Císařské slavnosti a pro návštěvníky je připraven celodenní program, který je letos obohacený o prodejní řemeslný jarmark. Jako obvykle se slavnosti konají v parku u Muzea příhraničí.

Městské kulturní středisko ve spolupráci s městem Kdyně připravuje tradiční „festival kultury, divadla, tance a hudby". K akci patří kejklíři a komedianti, sokolnická ukázka nebo módní přehlídka dobových plavek a spodního prádla či dobové tance.

Ve stanovém táboře u Butlerových dragounů budou k vidění vojenské historické zbraně a polní kuchyně. Prostranství parku bude zaplněno jarmarkem plným šikovných, většinou místních lidí.

Kdyně oslavuje císaře Františka I.

Slavnosti jako takové píšou svoji historii teprve pár let. Tento rok slavnosti připomínají 207. výročí dne, kdy císař František I. navštívil město na své cestě po Čechách a kdyňští ho tehdy vítali s velkou slávou.

Letošní ročník je opravdu nabitý a začíná už ve 13 hodin. Mimo programu s kejklíři bude připravena také střelnice a ojedinělý historický kolotoč na ruční pohon. Jarmareční scéna nabídne keramiku, farmářský obchod, ruční výrobu šperků, domácí kosmetiku nebo aromaterapii. Na několika místech bude prodej spojen s ukázkou výroby nebo dílnami pro děti.

Občerstvit se návštěvníci mohou chodskými koláči, masem z grilu nebo třeba domácími nanuky. Večer završí koncert populární plzeňské kapely X-Cover. Vstup na akci je opět zcela zdarma.

autoři: Veronika Černá , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio