Když budete mít štěstí, potkáte při plavbě lodí po Orlické přehradě zpívajícího kapitána Josefa Zocha

16. srpen 2019

Josef Zoch je country zpěvák, producent, ale také námořník. A dokonce i lodní kapitán. Tím se chtěl stát už jako malý kluk, kdy vzhlížel ke svému tatínkovi brázdícímu na lodi hladinu Orlické přehrady. Jeho sen se mu splnil. Udělal si kapitánské zkoušky, jde ve stopách svého otce a cestujícím na lodi i pravidelně zpívá.

Zpěvák Josef Zoch má na svém kontě několik hitů, které znějí z českých rádií. Autorem řady jeho písniček je skladatel Pavel Krejča, který spolupracoval i s řadou dalších zpěváků, jako například s Petrem Spáleným, pro kterého napsal písničku Plakalo bejby, anebo s Věrou Martinovou, pro niž složil songy Až na vrcholky hor či Nebe, peklo, ráj. Pro Josefa Zocha pak písničky jako Nashville, Zlatí úhoři nebo Kvůli nám se narodil pán.

„S Pavlem Krejčou jsem se seznámil na začátku 80. let přes Věru Martinovou, se kterou jsem nějaký čas působil ve skupině Gram. A Pavel pro mě napsal spoustu nádherných písniček. Nemám to přesně spočítané, ale myslím, že jich může být tak kolem dvou set,“ říká Josef Zoch.

Svého času měl i svoje vlastní hudební vydavatelství, ve kterém vydávali vše z oblasti country hudby. Pod jeho hlavičkou vznikly desky Věry Martinové, Petra Finka nebo Vladimíra Hrubce. A produkovali dokonce i mluvené slovo, známý satirický pořad Miloslava Šimka a Zuzany Bubílkové S politiky netančím. „Byla to báječná spolupráce. Když Slávek zemřel, nemohl jsem tomu uvěřit. Nesmírně mě to zasáhlo. A se Zuzanou se vídáme dodnes, je to skvělá žena,“ říká Josef Zoch.

Kapitánem na Orlické přehradě

Kromě zpívání je Josefovou celoživotní vášní voda a plavba po ní. Jeho tatínek byl totiž kapitánem na lodi na Orlické přehradě. A tak na ní malý Josef trávil každou chvíli. A snil o tom, že ji jednou bude sám řídit. Cesta k hodnosti kapitána ale nebyla vůbec jednoduchá.

„Člověk, který nemá přímo to vzdělání, tedy vystudovanou lodní školu v Děčíně, si musí nechat založit plaveckou knížku. A začíná jako plavčík. Pak si může udělat zkoušky na lodníka a za dva roky pak na kapitána. Potom musí odjezdit 180 kilometrů pod dohledem jiného kapitána. A nakonec jde ke zkouškám, kde se dělají testy a ústní zkoušky,“ popisuje zpěvák.

Dnes ho můžete potkat na Orlické přehradě jako kapitána tří lodí, které se jmenují Karína, Lipno a Svatá Anna. „Loď Karína je určená pro menší skupiny do 40 osob, často jde o plavbu s rautem. S tou se pluje na objednávku nebo se s ní dělají okružní plavby pod Zvíkovem nebo Orlíkem. Lipno je maďarská loď upravená i pro restaurační účely, ale v létě ji využíváme hlavně pro plavby s pirátským přepadením. No a na Svaté Anně jsem zpívající kapitán. Vždycky na chvíli postavím za kormidlo lodníka a jdu zpívat,“ směje se Josef Zoch.

Jaká je jeho zatím poslední deska, s kým ji nazpíval a proč se rozhodl natočit i desku křesťanských písní? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio