Když jsem se poprvé rozjížděl, měl jsem žaludek až v krku. S tím se ale skokan rychle srovná

13. duben 2015

Když přijedete do městysu Karlštejnu a zeptáte se, kde tu najdete Dalibora Motejlka, téměř každý vás pošle do Domu hodin. A téměř každý dodá, že to je ten slavný bývalý závodník ve skoku na lyžích a taky, že tu vymyslel zvonohru.

To všechno je pravda. A možná si stejně jako oni říkáte, kde se tu vzal rodák z Harrachova? Odpověď rekordmana je jednoduchá: „Víte, už mě nebavilo odhazovat pořád tolik sněhu. A když se mně po horách stýská, sednu do auta a za dvě a čtvrt hodiny jsem v Krkonoších. Tam, kde jsem prožil tolik let“.

Na Karlštejně bydlím 5. rokem. Je tady čistý vzduch. Ovšem s výjimkou období, kdy začíná topná sezona. Někteří lidé totiž zatopí a není vidět ani hrad. A to mně vadí,“ říká Dalibor Motejlek a pokračuje.

Dalibor Motejlek

„Ale představte si, že z domu, kde žiju, vidím hrad Karlštejn z každého okna. Dívám se na tu majestátní památku ze 14. století a je to jako pohlazení na srdíčku. Toho pohledu se nikdy nenabažím,“ říká světový rekordman.

Dům hodin, který najdete na adrese Karlštejn 138, vám nabízí procházku časem. Sbírka patří mezi nejobsáhlejší u nás. A jak tu běží čas na všech těch, časostrojích i kukačkách, dá se tu také dobře vzpomínat i na slavnou kariéru. Můžete se podívat na Motejlkovy medaile, poháry a fotografie z doby, kdy byl závodníkem ve skoku na lyžích a profesionálním trenérem u nás i v zahraničí. Pro skokany na lyžích je dodnes legendou skoku a vzor. Byl držitelem světového rekordu ve skoku na lyžích o délce 142 metrů v německém Oberstdorfu z roku 1964.

Mezi renesančními, barokními i secesními budíky a zvonkohrami můžete poslouchat i příběh starý 51 let


Ten pocit je, jako když plavete v krásném modrém moři a to moře vás drží…

„Cítil jsem se ve formě. Podařilo se mně dobře najet. Hned na začátku mě překvapilo, že tam byl prudký nájezd 42 stupňů. Když jsem se poprvé rozjížděl, měl jsem žaludek až v krku. S tím se ale skokan rychle srovná. Potom jsem vylítl do vzduchu a letěl... Najednou už jsem se blížil k té stráni dolů. Vtom přišel tlak teplého vzduchu zespoda, bylo tam totiž asi 70 až 80 tisíc diváků, vyzvedlo mě to nahoru asi o 1 metr a znova jsem letěl ještě dál.

Dopadnul jsem a slyšel svištět lyže. Všichni diváci hrozně zakřičeli a pak najednou ztichli. Měřič délek vstoupil do prostoru doskočiště, tam zapíchl tyčku a přesně změřil světový rekord. Bylo to 142 metrů. Úžasný pocit! Všichni mně gratulovali!

Dalibor Motejlek má spoustu dalších sportovních úspěchů, nejen o nich si poslechněte v rozhovoru s Květou Bodollovu.

Spustit audio